Effectenbeurs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
de wall street(de bekenste handelsstraat ter wereld)

Een effectenbeurs is een handels plek waar je een deel van een bedrijf kan kopen (aandelen). Bij een effectenbeurs kunnen bedrijfen een aandeel verkopen en kan iedereen een aandeel kopen. Ook kun je mee doen met een fonds, die verspreide hun aandelen. Met het geld dat de bedrijven verdienen kunnen ze inversteren. Een aandeel houder kan op twee manieren geld verdienen, als een bedrijf winst maakt verdeelt hij dit over de aandeelhouders of doordat veel mensen bij een bedrijf aandelen koopt dan stijgt de waarde en kun je het voor meer verkopen dan dat je het aan hebt gekocht.


Geschiedenis

Al heel vroeg werd gehandeld met een soort voorgangers van aandelen, in amsterdam werden voor het eerst in aandelen gehandeld waarbij iedereen een kon kopen. Het eerste bedrijf dat aandelen verhandelelde was de VOC die geld nodig had om meer schepen te bouwen. Het duurde echter nog even voor er echt grootte dat was in het begin van de 19de eeuw. In de twintigste eeuw opende bijna alle landen ter wereld een eigen effectenbeurs.


bekende effectenbeurzen

De AEX is de belangrijkste Nederlandse effectenbeurs het bestaat sinds 1987 en is overgenomen door eurnext.

Hang seng is een effectenbeurs in hong kong het is de grooste effectenbeurs van de wereld. Het is opgericht in 1969 en bevat op dit moment enkele hele grootte aandelen.

De NYSE is een effectenbeurs die opgericht in 1813 en is nu overgenomen door dow jones.

NASDAQ is een effectenbeurs die volledig elektronisch wordt gregeld. Er worden ook de aandelen van de grooste techonologie verhandeld. Het is opgericht in 1971.

De nikkei is een japanse effectenbeurs het is de belangrijkste effectenbeurs van Azië omdat het hele grootte bedrijven bavat.

De cac 40 is een franse effectenbeurs die gestationeerd in parij shet is op gericht in 1988 en is op dit moment in bezit van euronext.

De LSE is een effectenbeurs in londen het is opgericht in 1801 en is op dit moment een van de grootste effectenbeurzen van de wereld.

handelsmogelijkheden

  • open outcry

open outcry was de eerste manier om te gaan handelen,er stonden handelaren in een zaal die allemaal producten aanboden.

  • elektronisch

Tegenwoordig gaat het in de effectenbeurzen heel anders, handelaren kunnen via beeldschermen aangeven wat ze willen kopen en verkopen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Effectenbeurs&oldid=498356"