Taxon

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Eenheid (biologie))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Biological classification L Pengo nl omgedraaid.svg

Een taxon (meervoud taxa) is een eenheid/rang die gebruikt wordt om organisme (planten, dieren en schimmels) in te delen, de Taxonomie. Een overzicht van de meeste taxa is weergegeven in de afbeelding hiernaast. Het hoogste taxon is een domein en het laagste taxon is de ondersoort (bij planten en dieren worden er soms nog lagere taxa onderscheiden) die nog onder een soort zoals de zomereik zelf staat. Alle taxa op de afbeelding zijn gerangschikt van hoog naar laag.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld het luipaard met als wetenschappelijke naam Panthera pardus. Het taxon dat bij het luipaard hoort is soort. Alle soorten behoren tot een geslacht, Panthera in dit geval. Elk geslacht wordt in een familie geplaatst, het luipaard behoort tot de familie van de katachtigen (wetenschappelijke naam Felidae). Katachtigen hebben dan als taxon familie. Een familie wordt in een orde geplaatst. in dit geval roofdieren. Alle ordes worden weer in klasse geplaatst. Alle katachtigen zijn zoogdieren (wetenschappelijke naam: Mammalia) De zoogdieren behoren dan weer tot het taxon klasse. De klasse zijn ingedeeld in een rijk, in dit geval dus het dierenrijk.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taxon&oldid=819928"