Droog klimaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een droog klimaat is een klimaat waar weinig regen valt, dat noem je ook wel een B-klimaat.

Het B-klimaat wordt verdeeld in:

  • Bs = Steppeklimaat. Door een korte regentijd is nog enige plantengroei mogelijk.
  • Bw = Woestijnklimaat. Het woestijnklimaat is vrijwel regenloos

Het kan wel in de dag en nacht temperatuurverschillen optreden van soms 30 °C.

In gebieden rond de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring regent het elk jaar maar kort: het steppeklimaat. De steppe is een droog gebied met grassen, zonder bomen. er leven veel roofvogels. In een woestijnklimaat valt bijna geen regen. Op de kale vlaktes van zand of stenen groeien cactussen en grassen.

Woestijnklimaat

De meeste woestijnenliggen ten zuiden en ten noorden van de evenaar in de buurt van de tropen. Zij hebben een woestijnklimaat. Hier valt minder dan 250 mm neerslag per jaar, waardoor het gras niet meer kan groeien. De grond van een woestijn is droog en onvruchtbaar. Bomen en planten kunnen er bijna niet groeien, behalve als ze lange wortels hebben of het water kunnen opslaan, zoals een cactus.

Warme en koude woestijnen

Niet alle woestijnen bestaan uit zand waar het overdag tussen de 25 en 45 graden Celsius is. Je hebt ook woestijnen waar het overdag koud is. Dit hangt af van het aardoppervlak. Op sommige plekken heeft het eeuwen niet geregend. Deze woestijn noem je de ijswoestijn.

Soorten woestijnen

De zandwoestijn is de bekendste woestijn die wij kennen. Het is een woestijn met zacht zand. De Sahara is een voorbeeld hiervoor. Er zijn ook grindwoestijnen, die bestaan uit kleine steentjes. Er zijn ook woestijnen die voor een deel uit rotsen bestaan. Dit noem je een rotswoestijn. En tot slot hebben we de ijswoestijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Droog_klimaat&oldid=613839"