Dom van Berlijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Dom van Berlijn

De Dom van Berlijn, of de Berliner Dom, is een kerk in het Duitse Berlijn. Het is één van de belangrijkste kerken van Berlijn en staat op het Museumsinsel.

De dom die nu in Berlijn staat is niet de oorspronkelijke dom. Tussen 1747 en 1750 werd de dom gebouwd. In de dom is de crypte van het Huis Hohenzollern, het huis dat regeerde over Koninkrijk Pruisen en het Duitse Keizerrijk. Later is deze dom afgebroken en vervangen door het huidige gebouw, gemaakt door Julius Raschdorff. Deze werd tussen 1894 en 1905 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de dom zwaar beschadigd. In 1975 werd begonnen met het opknappen van de kerk en in 1992 werd de kerk uiteindelijk geopend. Aangezien de kerk zo zwaar beschadigd was, moest het eigenlijk opnieuw worden gebouwd. Hierdoor is de kerk iets lager en simpeler geworden. Ook is de herdenkingskapel voor de Hohenzollerns afgebroken.

In de kerk liggen nog steeds de sarcofagen van de Pruisische koningen. Ook zijn er allerlei mozaïeken te zien.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dom_van_Berlijn&oldid=457263"