Dirty Dancing

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dirty Dancing
JenniferGrey.jpg
Informatie
Tagline Have The Time Of Your Life
Dancing to the beat of their hearts.
First dance. First love. The time of your life.
Alternatieve titel
Regie Emile Ardolino
Productie Linda Gottlieb
Scenario Eleanor Bergstein
Voice-over
Hoofdrol(len) Patrick Swayze
Jennifer Grey
Jerry Orbach
Cynthia Rhodes
Muziek John Morris
Montage Peter C. Frank
Cinematografie Jeff Jur
Distributie Vestron Pictures
Première 13 november 1987 (NL)
17 augustus 1987 (NY,VS)
Genre Drama / Muziek / Romantiek
Lengte 100 minuten
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 5.000.000
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst
Nominatie(s) voor
Prijzen
Voorloper
Vervolg Dirty Dancing: Havana Nights

IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Dirty Dancing, is een film uit 1987 die over dansen gaat. De hoofdrollen waren voor Patrick Swayze en Jennifer Grey. Het was een hitfilm qua winst: als "lowbudgetfilm" (het budget was 6 miljoen Amerikaanse dollars) leverde Dirty Dancing alleen wel 216 miljoen Amerikaanse dollars op. De titelsong, (I've Had) The Time Of My Life, was zelf ook een hit en werd zelfs nummer-1 in de Nederlandse single top 40. Een van de bekendste scèes uit de film is de lift aan het einde. In 2004 kwam er een 2e deel van Dirty Dancing: Dirty Dancing: Havana Nights. Deze film werd niet zo succesvol als de eerste.

Verhaallijn

In de zomer van 1963 gaat Frances (Jennifer Grey) samen met haar ouders en haar zus op vakantie. Haar vader is arts en heeft ooit het leven gered van de hoteleigenaar. Frances' vader wil graag dat zij een relatie begint met de zoon van de hoteleigenaar, maar Frances vindt Neill maar een rijke, arrogante kwal. Op een avond weet ze zich los te wurmen van Neill. Ze besluit rond te neuzen in de personeelskamer en ziet daar vele mensen "dirty" dansen. Ze is onder de indruk hoe deze mensen dansen en wil dat graag ook. Op een gegeven moment ziet ze het danspaar Johnny & Penny, die zij eerder de mambo zag dansen in het hotel, daarna lijkt ze geïnteresseerd te raken in het dansen. Ze wil meedoen maar is een klein beetje verlegen. Uiteindelijk vraagt de knappe Johnny haar ten dans en dit is het begin van hun danscarrière. Het dansen gaat hun redelijk goed af en er is op een moment een entertainmentavond bij het hotel, dus gaan ze dansen om het clubje te redden want het gaat er niet zo goed mee. Dit komt doordat de zoon van de hoteleigenaar geen spectaculaire dansen laat zien. Door de dans blijft het clubje bestaan, in deze laatste scène komt ook de wereldbekende lift voor.

Cast

Patrick Swayze als: Johnny Castle

Jennifer Gray als: Frances "Baby" Houseman

Jerry Orbach als: Dr. Jake Houseman

Cynthia Rhodes als: Penny Johnson

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dirty_Dancing&oldid=702227"