Dink Smallwood

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dink voert een magische aanval (hellfire) uit op een stone giant.

Dink Smallwood (kortweg Dink) is een adventure en role playing spel. Het werd in 1997 ontwikkeld door Robinson Technologies en in 1998 uitgegeven in Amerika door Robinson Technologies en in Europa door Iridon Interactive. Het werd verspreid via een cd. Op 17 oktober 1999 werd het spel freeware en was het vrij te downloaden vanaf internet. In 2003 werd uiteindelijk ook de sourcecode van het spel vrijgegeven. Tussen 2003 en 2008 waren er verschillende pogingen door de Dink-community om het spel op verschillende media beschikbaar te maken, maar de meesten faalden. Aan het eind van 2008 was er dan uiteindelijk een werkende versie die "FreeDink" genoemd werd. FreeDink heeft dezelfde mogelijkheden als het originele spel, heeft wat uitbreidingen zoals ogg-ondersteuning en werd vrijgegeven onder een vrije licentie: de GNU General Public License. Oorspronkelijk was het spel alleen te spelen op Windows-computers, maar inmiddels kan via FreeDink ook op Linux en Mac gespeeld worden. Daarnaast is ook een versie voor de iPhone ontwikkeld.

Het spel

In het spel bestuurt men de hoofdpersoon, Dink Smallwood, die in het dorpje Stonebrook varkenshoeder is. Het is in 2D top view: Men kijkt schuin van boven en Dink kan in 8 richtingen op een twee-dimensionaal vlak bewegen. In het originele spel moet de hoofdpersoon Dink 'quests' volbrengen en ontdekt hij gedurende het spel de plannen van de 'cast' om het koninkrijk te vernietigen en leert hij over de 'ancients'. Gedurende het spel moeten monsters verslagen worden, die in de loop van de tijd steeds sterker worden, moet de speler het verhaal ontrafelen en moeten voorwerpen gekocht worden. Naast het originele spel kunnen er ook zogenaamde d-mods (dink-modules, een nieuw verhaallijn) gemaakt en gespeeld worden. In deze uitbreidingen kan vrijwel alles veranderd worden. Mede hierdoor is er tot op heden nog steeds een community die uitbreidingen voor het spel maken.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dink_Smallwood&oldid=281297"