Digitale camera

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nikon DSLR camera D850

Met een digitale camera kan je foto's maken. Deze foto's kan je met een USB-kabel op je computer zetten. De foto's die je maakt met een digitale camera komen niet op een fotorolletje zoals vroeger. De foto's komen op het geheugenkaartje in de camera.

De camera's hebben binnenin achter de lens een lichtgevoelig element (sensor - Charge Coupled Device = CCD of Complementary Metal Oxide Semiconductor = CMOS) dat het binnengekomen beeld omzet in een digitale code. Je hebt compacte camera's met een vaste lens of spiegelreflex camera's waarbij je de lens op de 'body' kan verwisselen. In het TV programma "Het Perfecte Plaatje" van RTL4 worden altijd digitale camera's gebruikt. De beelden kunnen direct op de computer bewerkt worden. Bij de spiegelreflexcamera kun je door de zoeker achterop kijken wat je wilt gaan fotograferen. Bij het 'afdrukken' klapt de spiegel weg en wordt het beeld door de lens op de sensor geprojecteerd en 'gelezen'. Op de sensor bevinden zich vele lichtgevoelige cellen (pixels) gegroepeerd in groepjes van vier (rood, blauw, groen en donker/licht).

De camera's werken op meerdere AA batterijen die opgeladen kunnen worden.

Behalve de USB-kabel is het ook mogelijk om de camera via een videokabel aan te sluiten op een TV, zodat je daarop de opnames kunt bekijken. Het geheugenkaartje is uitneembaar en kan bijvoorbeeld bij een fotobedrijf of warenhuis in een speciale printer worden geplaatst om de gewenste foto's af te drukken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Digitale_camera&oldid=765391"