Diepzeeduiken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als je gaat diepzeeduiken ga je voor langere tijd diep enkele tientallen meters (vaak 15 - 30 meter) onder water, dus niet eventjes op kleine diepte zoals bij gewoon duiken. Je doet dan een duikpak aan met zuurstofflessen.

De uitrusting

Dive buddies - DSC00380.jpg

De uitrusting die je nodig hebt voor diepzeeduiken is

  • Wetsuit: een pak waardoor je warm wordt gehouden terwijl je onder water bent
  • Inflator: een slang waarmee je lucht in je vest uit en in kan blazen
  • Duikbril: een bril die zorgt dat je geen water in je ogen krijgt
  • Vinnen: zijn om sneller te zwemmen
  • Snorkel: een pijpje waarmee je kan ademen
  • 'Duikcomputer: een computertje waar alles in staat, bijvoorbeeld de luchtdruk, de diepte en de watertemperatuur
  • Luchtfles: een fles waar lucht inzit
  • Octopus: een 2e slang waar je buddy mee kan ademen als ie geen lucht meer heeft
  • Ademautomaat: een soort octopus maar dan voor jezelf
  • Loodgordel: een riem met lood blokjes eraan om te kunnen zinken
  • Trimvest: het hele vest waar alle slangen aan vastzitten

Leven op de bodem en in de oceaan

Coral garden.jpg

Koraal.Koraal lijkt op een plant maar het is een dier dat je veel op de bodem van de oceaan ziet. Eigenlijk zijn het duizenden diertjes aan elkaar vast. Die kleine koraal diertjes worden ook wel: Koraalpoliepen genoemd. Koraal wordt net zoals alle dieren geboren uit een eitje en een zaadje. Ze laten zelf wel miljoenen eitjes los in het water.

De Kreeft. De kreeften worden onderverdeeld in: 1. Langstaartige bodemkreeften. 2. Kortstaartige kreeften. 3. Noordzee krabben. Ze bestaan voor 80% uit water. Net als vissen. Deze beesten worden ook opgegeten. Sommige mensen zijn er allergisch voor.

Schaaldieren. Schelpen:Schelpen zijn tweekleppige schaaldieren. Ze hebben een schelp als huisje. In de schelp zit een weekdiertje. Als je een schelp met weekdiertje uit het water haalt, gaat de schelp open.

Slakken: Slakken hebben een bijzondere kop met 1 of 2 paren voelsprieten. Alle slakken hebben een grote kruipvoet met een kruipzool. De meeste slakken hebben een spiraalvormig huisje met een ingewandenzak.

Planten op de bodem van de oceaan.

Hier is wat informatie over de planten.

Zeewier:Zeewieren wordt tegenwoordig zeegroente genoemd, soms in laag water met rotskusten, soms komen ze voor in de oceaan. Veel soorten zijn eetbaar. Het lekkerst is zeewier zo uit de zee.

Algen:Zijn hele kleine plantjes, ze staan aan de basis van de voedselketen. Algen groeien door stikstof en fosfaat in de zee.

Zeeanemonen:Zeeanemonen behoren tot het fylum van de holtedieren. Een zeeanemoon is een wand met een opening in het midden. Ze eten kleine diertjes om te leven maar ze zijn zelf geen dieren.

Mos: Hele kleine bomen kunnen ook worden nagemaakt met zeemos takken. Deze gedroogde takken van een plant uit de omgeving van de Middellandse Zee kunnen met stukjes worden bestrooid en geven dan een mooi effect. Juist de natuurlijke groei van de takken geven het mooiste effect.

Er zijn veel verschillende soorten vissen in de oceaan. Alle 25.000 bekende soorten vissen leven in het water. Ze zijn koudbloedige gewervelde dieren, ademen met kieuwen en zwemmen met behulp van vinnen. In de oceaan zijn veel schatten verloren gegaan. In Australië bijna 150 soorten vissen zijn gevonden in een gebied van minder dan vijftig vierkante meter.

De gevaren

Duiken is niet héél gevaarlijk. Maar er leven wel aparte dieren en planten die een gevaar kunnen vormen voor de mens. dieren die je kunnen bijten of prikken en dat je het dan niet overleefd. De druk is veel hoger in het water dan op het land.En dat kan barofrauna veroorzaken. Als je naar beneden zakt en weer opstijgt in het water kan je last van je oren en je longen krijgen van de druk. Een ander gevaar heet caisson.Je merkt het pas als je weer boven komt want daar is de luchtdruk weer anders. Er kunnen verschillende klachten ontstaan tijdens diepzeeduiken. Dit komt doordat stikstof bij het terugkeren naar normale druk niet snel genoeg naar de longen wordt afgevoerd. In je bloed komen belletjes door de stikstof.Dit hindert de bloedsomloop. Als deze belletjes in de hersenen ontstaan kan dat zelfs dodelijk zijn.

De duikschool

Palau Land-3.jpg

Een duikschool is een school waar je kan leren duiken. Als je de duikcursus goed gedaan hebt krijg je een duikbrevet. Dat is een diploma voor diepzeeduiken. Met zo’n duikbrevet kan je in bepaalde gebieden diepzeeduiken. Er zijn in Nederland veel duikscholen. In andere landen heb je ook veel duikscholen. Het diepzeeduiken is leuk om te leren omdat er in het meer of in de zee een onderwaterwereld is en dat is leuk om te zien. Je moet wel met verstand gaan diepzeeduiken want het kan mis gaan. Met diepzeeduiken kom je ook wel eens boten tegen of andere spullen die zijn gezonken.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Diepzeeduiken&oldid=717692"