Demonstratie (presentatie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een demonstratie is een mondelinge presentatie van een onderwerp. Je kunt bij je presentatie hulpmiddelen gebruiken zoals Prezi of een PowerPoint. Als je een spreekbeurt houdt voor de klas dan houd je een presentatie. Een spreekbeurt is dus een vorm van een demonstratie of presentatie.

Presentatiesoftware (heeft vaak een rood icoontje als app-aanduiding). Het is vaak een onderdeel van de kantoorsoftware.


Dia

Een dia is een enkel scherm in een presentatie, waarop tekst, afbeeldingen, grafieken, video's en andere elementen staan.

Overgang (transition)

De overgang van dia naar dia kun je met Animatie-effecten aanpassen. Zo kan het bijvoorbeeld lijken of je een bladzijde omslaat of dat de dia vanuit een hoek verschijnt.

Animatie

Er kunnen ook bewegingseffecten worden toegepast op tekst, afbeeldingen of objecten binnen een dia, bijvoorbeeld het laten verschijnen of verdwijnen van tekst. Dit kan ook samen met een geluidseffect.

Sjabloon (template)

Je kunt een vooraf ontworpen lay-out voor een presentatie, inclusief kleuren, stijlen en indelingen als sjabloon telkens herhalen, waarmee je tijd bespaart. Het zorgt er ook voor dat je presentatie eenduidig (niet rommelig) wordt.

Opmaak (formatting)

De opmaak in een presentatieprogramma werkt nagenoeg hetzelfde als in een tekstverwerkingsprogramma. Je kunt aanpassingen doen aan het uiterlijk van tekst of objecten, zoals lettertype, kleur, grootte en uitlijning.

Tekstvak

Je kunt een tekstvak aanmaken als een object waarin je tekst kunt typen of plakken binnen een dia. Doordat het dan een object is, kun je het makkelijker verplaatsen of animaties erop toepassen.

Object

Een object is een element zoals tekst of tekstvak, afbeelding, grafiek of vorm die je op een dia kunt plaatsen.

Presentatornotities

Presentatornotities zijn de aantekeningen die de presentator helpen tijdens de presentatie, maar niet zichtbaar zijn voor het publiek. Dit kan ook een uitgeprinte versie zijn van de presentatie.

Tijdsinstelling (timing)

met de tijdsinstelling kun je de duur dat een dia zichtbaar is instellen of hoe snel animaties en overgangen plaatsvinden. Wil je zelf bepalen hoelang een dia staat of een object tevoorschijn komt, gaat dat met een muisklik.

Slide Show (diavoorstelling)

De diavoorstelling is de uiteindelijke weergave van de presentatie in volledige schermmodus, waarmee je de dia's één voor één toont.

Invoegen (insert)

Het toevoegen of invoegen van objecten zoals tekst, afbeeldingen, grafieken, vormen of video’s aan/in een dia.

Lay-Out

De manier waarop de elementen op een dia zijn gerangschikt (zoals tekst links, afbeelding rechts, etc.).

Vorm (shape)

Geometrische objecten zoals rechthoeken, cirkels en pijlen kunnen worden ingevoegd en bewerkt op een dia.

Afbeelding Invoegen

Het toevoegen van visuele elementen, zoals foto's of iconen, aan een dia.

Grafiek

Een visuele weergave van gegevens in de vorm van een staafdiagram, lijn grafiek of cirkeldiagram.

Paginanummering

Het weergeven van nummers op de dia’s om de volgorde van de presentatie aan te geven.

Links

Ook op YouTube zijn er verschillen 'tutorials' (handleidingen) te vinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Demonstratie_(presentatie)&oldid=942817"