Delmira Agustini

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Delmira Agustini

Delmira Agustini (Montevideo, 24 oktober 1886 - aldaar, 6 juli 1914) is een bekend Uruguayaanse dichteres. Ze wordt gezien als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het modernisme in Latijns-Amerika.

Agustini begon te schrijven toen ze een tiener was en publiceerde toen ook haar eerste dichtbundel. Ze beschouwde onder andere de Nicaraguaanse schrijver Rubén Darío als haar grote voorbeeld en leraar. Darío bewonderde Agustini op zijn beurt ook weer en zei dat Agustini de enige vrouwelijke schrijver was die zich als vrouw durfde te identificeren. Agustini was tamelijk modern voor haar tijd, aangezien bijna iedereen die schreef een man was.

De gedichten van Agustini bevatten onderwerpen zoals fantasie en de liefde. Eros, de Griekse god van de liefde, kwam in haar werk geregeld voor. Agustini trouwde in 1913 met Enrique Job Reyes. Reyes vermoordde Agustini een jaar later en pleegde daarna zelfmoord. Agustini wordt nog steeds gezien als één van de belangrijkste artiesten in Uruguay en speelt nog steeds een rol in campagnes tegen huiselijk geweld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Delmira_Agustini&oldid=840549"