Korfbal
Korfbal | |
Aangesloten bij | |
Olympisch comité | NOC*NSF |
Nationale bond | Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond |
Website https://www.korfbal.nl/ | |
Portaal Sport |
Korfbal is een balsport en kan zowel in de zaal als op een veld worden gespeeld. Korfbal wordt gespeeld in een gemengd team. Er zijn geen meiden- of jongensteams.
De geschiedenis van korfbal
Korfbal is in 1902 bedacht door Nico Broekhuysen. Hij bedacht het spel ringbal, dat in 1903 korfbal werd. De meesters en juffen vonden korfbal eerst maar een vreemde sport. Wat moet je doen bij korfbal? Nou, je staat met zijn vieren in een vak. Je tegenstanders verdedigen jou en je medespelers, zodat je geen doelpunt kan maken. In het andere vak staan nog vier medespelers. Die moeten ervoor zorgen dat de tegenstanders geen doelpunten maken. Als de wedstrijd is afgelopen, geef je je tegenstander een hand en zeg je: 'bedankt voor de wedstrijd.' En als je gewonnen hebt zegt je tegenstander meestal: 'gefeliciteerd met de overwinning'. Als de tegenstanders winnen, zeg jij: 'gefeliciteerd met de overwinning.'
Over korfbal
Korfbal is een balspel dat gespeeld wordt met twee teams van elk vier 'dames' (meisjes) en vier 'heren' (jongens), die verdeeld zijn over twee vakken van 20 bij 20 meter, met in elk vak een paal met op 3,50 meter hoogte een korf zonder bodem. Dat is de algemene regel..., en daarop zijn vele uitzonderingen! De paal is lager bij de jeugd, het veld is kleiner bij de jeugd, het veld buiten is groter dan in de zaal, en de bal voor pupillen (welpen tot en met D) is kleiner. Bij de v en de e team,s is het met maar 1 veld van 20 meter. Een korfbal bal kan ook andere groottes hebben. Op een e team, s en v teams zijn er alleen kleinere velden.
Zes kenmerken maken korfbal uniek:
- Het is een gemengde sport (mannen en vrouwen samen)
- Teamspel (onmogelijk om zonder hulp van medespelers tot scoren te komen)
- Ruimte voor het individu (veel ruimte voor individuele acties)
- Veelzijdigheid (er is geen specifieke taakverdeling in aanvallers, afvangers, verdedigers e.d.)
v Allround sport (lenigheid, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen spelen allemaal een even belangrijke rol)
Korfbal is de enige echte gemengde familiesport. Jongens en meisjes sporten vanaf jonge leeftijd met elkaar. Dat kan niet zonder gevolgen blijven: menig korfballer heeft zijn of haar partner gevonden op de korfbalclub en natuurlijk mag je ook je eigen team kiezen en voor ze juichen.
Het hoogst haalbare niveau is de Korfbal League. Hierbij strijden tien teams voor de landstitel. Na reguliere competitiewedstrijden en play-offwedstrijden wordt de finale gespeeld in Ahoy Rotterdam.
Techniek
Je hebt verschillende soorten techniek die je moet kunnen met korfbal, zoals gooien en schieten. Gooien doe je met één hand want dan gooi je harder en kan je beter richten. Schieten doe je met 2 handen vanuit je benen want als je hoger springt kan je ook van verder schieten. Als de tegenstander schiet moet je je handen omhoog doen want dan is het verdedigt en dan mag jij de bal. Bij de F-pupillen telt de bal wél als hij verdedigt is, maar dit is alleen bij de F-jes.
Leeftijd en teams
De allerkleinste korfballertjes zijn de Kangoeroes. Ze spelen nog geen echte wedstrijden, maar een aan de leeftijd aangepast spel. Iedere zaterdag wordt er getraind. Vriendjes, broertjes en zusjes: ze mogen allemaal meedoen. Soms wordt er een partijtje korfbal tegen een ploegje mini’s van een andere vereniging gespeeld.
De Fjes spelen al competitie en leren het spel steeds beter kennen. Vanaf de D wordt er (bij sommige clubs) in twee vakken gespeeld. In het ene vak val je aan en in het andere vak ga je verdedigen er wordt daarna gewisseld van vak na 12 minuten, dus als je net hebt aangevallen ga je nu verdedigen. En andersom! De speeltijd hangt af in welk niveau je speelt. Na twee keer wisselen van vak is het rust. Na de rust wissel je weer twee keer van vak. In het totaal wissel je dus vier keer van vak.
Vanaf de C gaat het nog weer anders. Hier wissel je als er twee doelpunten zijn gemaakt. Dus als je een wedstrijd hebt waarin amper wordt gescoord, wissel je ook niet.
Na de F ga je naarnaar de E, dan naar de D, dan naar de C, naar de B. De overgang van de F naar de E en verder is leeftijdsgebonden. Na de B wordt je junior, of wel de A. Vanaf 18 jaar zijn alle korfballers senior.
Bij de teamindeling wordt uitgegaan van de gemiddelde leeftijd van de kinderen. Bepalend voor de indeling is de leeftijd op 1 januari van het betreffende seizoen (zie schema).
Categorie | Gemiddelde leeftijd - Speelgerechtigde leeftijd
- Kangaroes | 7 - n.v.t.
- F-pupillen | 7 - 8 T/m 9 jaar
- E-pupillen | 8 - 9 T/m 10 jaar
- D-pupillen | 10 - 11 T/m 12 jaar
- C-aspiranten | 11 - 12 T/m 13 jaar
- B-aspiranten | 12 - 14 T/m 16 jaar
- A-junioren | 14 - 16 T/m 18 jaar
- S-Senioren | 18 en ouder - minimaal 14 jaar
- de spelregels:
Als je als meisje een jongen speelt door middel van een hesje, mag je natuurlijk geen meisjes verdedigen want je bent een jongen. Op het kunstgras heb je een andere korf nodig dan op het gras.
Bronnen
- www.schoolkorfball.org
- www.knkv.nl
- www.dtsenkhuizen.nl