De Cocksdorp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vuurtoren van De Cocksdorp

De Cocksdorp, of in het Texels Durrep, is het meest noordelijke dorp van het waddeneiland Texel. Het ligt in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De Cocksdorp telt rond de 590 inwoners (in 2009).

In De Cocksdorp ligt ook de luchthaven van Texel.

Geschiedenis

In 1835 richtte Nicolas Joseph De Cock (uit Antwerpen) samen met enkele andere mensen een bedrijf op, dat het stuk tussen Eierland en Zuidelijk Texel ging inpolderen. In de nieuw aangelegde polder Eierland werd in 1836 een dorp gesticht. Dit dorp heette eerst Nieuwdorp, maar dat later werd het naar Nicolas vernoemd: De Cocksdorp. In de eerste jaren na het ontstaan van De Cocksdorp heerste er onder de bewoners vaak armoede. Op de beruchte Eierlandse Gronden strandde regelmatig een schip. Dan waren de burgers erg blij. Wanneer het schip door de kracht van de golven versplinterd was en de lading op het strand aanspoelde, zorgden de jutters voor een snelle berging en een goede besteding van de buit.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Texel ook bezet door de Duitsers. In 1943 kwamen er Georgiërs naar het eiland om de Duitsers te helpen. In 1945 waren de Georgiërs dit zat en vond de Opstand van de Georgiërs plaats. Hierbij werden honderden mensen vermoord. De laatste Engelandvaarders vertrokken van het eiland op 9 april 1945. Kort daarna, op 20 mei 1945, werd Texel bevrijd. De Engelandvaarders keerde negen dagen later terug. Ter herinnering van de Engelandvaarders op Texel is in 1995 een herdenkingssteen geplaatst in het boothuis. Hier staat ook de reddingsboot die bij de laatste overtocht werd gebruikt. In 2012 is het boothuis omgetoverd tot museum, zodat het ook voor publiek te bekijken is.

Tegenwoordig

De Cocksdorp vanaf een afstandje

In al die jaren is er een hoop veranderd in de Cocksdorp. Na de oorlog kreeg De Cocksdorp meer inwoners. Er kwamen meer toeristen, wat weer goed was voor werk en economie. Na De Koog is De Cocksdorp nu de meest bezochte plaats op Texel. Vooral door de groei van het bungalowpark "De Krim" en verschillende parken om en nabij De Slufter, is de werkgelegenheid(aantal banen) in die parken, maar ook in en om het dorp, toegenomen. Nabij De Cocksdorp, vanaf Paal 33, is er een boot naar Vlieland. De boot vaart alleen in de zomermaanden. Bij De Cocksdorp, in de polder, liggen de buurtschappen Midden-Eierland en Zuid-Eierland.

De Cocskdorp heeft nu veel cafés, hotels en restaurants. Er is ook op één maal per week een markt. Er zijn ook stranden, een golfclub, een bos, enzovoort.

De Slufter

De Waddenkerk in De Cocksdorp

Tussen de Muy en de Eierlandse Duinen (andere natuurgebieden) ligt de Slufter. Als het stormt moet je er oppassen voor natte voeten, want het gebied staat nog in verbinding met de Noordzee. Bij harde westenwind en springtij stroomt het zeewater zonder pardon de Slufter binnen. Gelukkig beschermt de Zanddijk de achterliggende polder Eierland tegen het water. In de Slufter vind je kreken die dwars door het gebied stromen en er groeien allerlei bijzondere planten die wel van een beetje zout water houden. In de zomer is de vlakte paars van het bloeiende lamsoor. Het grootste deel van de Slufter is vogelreservaat, daar broeden eidereenden en veldleeuweriken. Alleen het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Cocksdorp&oldid=648880"