Dansende Huis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Dansende Huis

Het Dansende Huis (Tsjeschisch: Tančící dům), ook soms wel Fred and Ginger genoemd, is een opvallend gebouw in de Tsjeschishe hoofdstad Praag gelegen aan de rivier Moldau. Het gebouw is ontworpen door de Tsjechische architect Vlado Milunić en de Amerikaanse architect Frank Gehry in 1992. De constructie is voltooid in 1996. Het gebouw valt op omdat erin Praag veel traditionele gebouwen zijn met barokke en gotische stijl, wat een eigenschap is van Praag. De toenmalige president Václav Havel woonde tientallen jaren naast de plek van het gebouw en wou dat het Dansende Huis het centrum werd van een culturele wijk zou worden.

Geschiedenis

Het restaurant van het Dansende Huis

Het Dansende Huis heeft een lange geschiedenis meegemaakt. De locatie van het Dansende Huis werd in 1945 verwoest door Amerikaanse bombardementen als onderdeel van de Tweede Wereldoorlog. Door Václav Havel werd in 1992 zijn plan voltooid die hij in 1986 al bedacht om daar het Dansende Huis te bouwen. In 1986 lukte het niet omdat hij toen niet de autoriteit daarvoor had. De Nederlandse bank ING Bank wou de bouw sponsoren en de ING Bank koos Václav Havel als hoofdontwerper en benaderde hem om een andere toparchitect te zoeken. In eerste instantie zou dat Jean Nouvel zijn, maar hij wou niet omdat hij het gebied te klein vond. De Amerikaanse architect Frank Gehry vond dit prima en hij werd dus medeontwerper.

Structuur

De stijl van het gebouw is eigenlijk moeilijk te bepalen omdat het een nieuwe stijl is maar hij wordt 'nieuw-barok' genoemd onder ontwerpers. De vorm van het Dansend Huis wordt ondersteund door 99 palen, elke paal met een andere vorm. Het Dansende Huis heeft twee delen; een soort glazen toren die op de helft smaller is en wordt ondersteund door gebogen palen. Het tweede deel is een witte toren die vanaf de tweede verdieping begint en ondersteund wordt door een dikke paal.

Interieur

Het interieur is bedacht en ontworpen door de Britse architect Eva Jiřičná. Het gebouw telt 9 verdiepingen en heeft ook nog twee verdiepingen onder de grond. De indeling per verdieping is elke verdieping anders omdat ze ongelijkmatig zijn. De commerciële ruimtes zijn de lobby (begane grond) en de 1e verdieping. De andere 6 zijn vooral kantoorpanden. Op de negende verdieping is er een restaurant.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dansende_Huis&oldid=687035"