Verbeter WikiKids vandaag nog!

Culturele Revolutie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groot portret van Mao Zedong in Bejing

De Culturele Revolutie was in China van 1966 tot ongeveer 1970, al was het officiële einde pas in 1976. De Culturele Revolutie was een idee van de dictator Mao Zedong. In de voorgaande jaren had die namelijk veel beslissingen overgelaten aan anderen, en met de Culturele Revolutie wilde hij zijn macht weer versterken.

De Culturele Revolutie werd in gang gezet door de rode gardes, verenigingen van jonge, fanatieke aanhangers van Mao. De rode gardes kwamen in opstand tegen alles wat ze niet bij de ideeën van Mao vonden passen, bijvoorbeeld godsdiensten en oude tradities. Ook vermoordden ze miljoenen vermeende tegenstanders van Mao. Door de Culturele Revolutie werd de macht van Mao dus wel hersteld, maar waren er wel miljoenen doden gevallen en was er gigantische schade aangericht. Uiteindelijk besloot Mao's opvolger Deng Xiaoping de ideeën van Mao niet meer zo streng op te volgen en maakte hij een officieel einde aan de Culturele Revolutie.

Videoclip

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Culturele_Revolutie&oldid=699910"