Catalogus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een catalogus (spreek uit: catálogus, dus met de klemtoon op de tweede lettergreep) is een boekwerk, verzameling kaartenbakken of een bestand in de computer. Daarin staat een opsomming van een collectie, bijvoorbeeld boeken, stukken op een veiling of kunstwerken op een expositie. Het meervoud is catalogi (tegenwoordig zeggen veel mensen catalogussen).

Bibliotheek

In een bibliotheek kon je de catalogus vroeger vinden in een verzameling kaartenbakken. Op elk kaartje stonden dan de gegevens van één boek. Die kaartjes stonden dan alfabetisch of onder een bepaald nummer in die kaartenbakken.

Tegenwoordig kun je wat je zoekt meestal vinden in de computer van de bibliotheek. Vaak kun je ook thuis op de computer zoeken. In de bibliotheek kun je dat dan gemakkelijk in een kast vinden.

Het PIM-systeem is ook een soort catalogus. Het wordt tegenwoordig in veel bibliotheken gebruikt om te zoeken naar boeken en dergelijke. Al heel lang is ook het SISO-systeem in gebruik.

Andere toepassingen

Catalogi worden ook gebruikt door verzamelaars, beurzen en kunsthandelaren. Daarin staan de voorwerpen opgesomd op jaartal, met omschrijving en waarde.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Catalogus&oldid=749864"