Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Klemtoon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De klemtoon geeft aan op welke deel van het woord (de lettergreep) de nadruk ligt. Op sommige lettergrepen in een woord ligt de nadruk wel en op andere lettergrepen niet. Lettergrepen waarop de nadruk ligt noem je beklemtoonde lettergrepen. Lettergrepen waar de nadruk niet op ligt noem je onbeklemtoonde lettergrepen. Er is niet een duidelijke regel in het Nederlands waar de klemtoon van een woord komt te liggen.

Hoe weet je waar de klemtoon van een woord ligt?

Duidelijke regels zijn er dus niet. Maar als je wilt weten waar de klemtoon van een woord ligt moet je proberen de nadruk in een woord steeds op een andere plek te leggen. Vaak hoor je dan wel of het goed klinkt of niet. Zo ligt in het woord tafel de klemtoon op de eerste lettergreep (ta) en niet op de tweede lettergreep (fel). Leg je de nadruk wel op de tweede lettergreep (tafel) dan hoor je waarschijnlijk dat dit vreemd klinkt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klemtoon&oldid=641238"