Slaghand rechts
Prijzengeld
Coach
Portaal Portal.svg Sport

Caroline Wozniacki (Denemarken Odense, 11 juli 1990), is een Deens tennisspeelster, momenteel komt ze uit voor de profbond, WTA. Ook is al eens de nummer 1 van de wereld geweest, dat deed ze vanaf 11 oktober 2010. Toen werd ze afgelost de door de Belgische Kim Clijsters, daarna pakte ze die positie terug en stond toen het hele jaar op positie nummer 1. Na 66 weken moest ze haar positie toch afgeven aan Viktoryja Azarenka. Wozniacki won trouwens nog nooit een Grand Slam toernooi, wel behaalde ze twee keer een finale.

Familie

Caroline komt uit een sportieve familie, haar ouders: Pjotr en Anna waren beide professioneel. Pjotr deed aan voetballen en Anna was professioneel handbalster en haar broer tenniste ook op redelijk hoog niveau, omdat hij ging tennissen kreeg zij interesse in tennis. Later zou haar broer gaan voetballen.

2005-2007

Wozniacki won in 2005 een aantal grote junioren toernooien, waaronder het Orange Bowl tennis championship. Ze maakte haar WTA debuut in dat zelfde jaar op de Cincinnati Masters. Ze verloor in de eerste ronde, van de als hoogst geplaatste Patty Schnyder, uit Zwitserland, uiteindelijk zou zij ook de toernooi-winnares worden. Haar tweede toernooi was de Nordea Nordic Light Open, een klein WTA-toernooi, dat in de categorie Tier IV behoort, ook hier kwam ze niet verder dan een eerste ronde. In 2006 deed ze mee aan de Australian Open, ze deed mee aan het kampioenschap voor meisjes-junioren kampioenschap. Ze kwam in de finale en verloor met: 1–6, 6–2, 6–3 van Anastasia Pavlyuchenkova. op de Regions Morgan Keegan Championships and the Cellular South Cup, haalde ze haar eerste kwart-finale op een WTA toernooi ze verloor van Sofia Arvidsson, die als derde geplaatst was voor dat toernooi. Op 22 oktober kwam haar eerste senioren titel, ze won 25.000. dollar door ITF toernooi van Istanboel te winnen. Op 27 november moest ze een promotie-wedstrijd spelen tegen Venus Williams, die zich afmeldde vanwege een blessure. Er zou uiteindelijk een rematch komen op het WTA toernooi van Memphis. Williams bleek veel te sterk voor de Deense en zo beëindigde Williams de haar ongeslagen status (9 wedstrijden). Ook zou Venus dat toernooi gaan winnen. Later dat jaar zou nog twee ITF toernooien winnen (Japan en Las Vegas), beiden hadden een hoofdprijs van 75.000. dollar. Ze kreeg een wild card voor Indian Wells toernoi, waar ze in de tweede ronde uitgeschakeld werd door Martina Hingis. Ze haalde ook nog de halve finale op het open toernooi van Japan, waarin ze opnieuw verloor van Venus Williams. Ze was wel de eerste Deense tennisster die ooit een WTA toernooi halve finale wist te behalen sinds Tine Scheuer-Larsen in 1986.

2008: eerste succes op bij de WTA

Bij de Australian Open haalde ze de laatste zestien waarin ze verloor van de finalist en de als vierde geplaatste Ana Ivanovic. Op Roland Garros was ze voor het eerst geplaatst voor een Grand Slam toernooi, ze haalde de derde ronde. Ze verloor van de winnares Ana Ivanovic (4-6 1-6),op Wimbledon was ze als 31e geplaats voor het toernooi. Ze kwam de eerste twee rondes makkelijk door en moest in de derde ronde tegen Jelena Janković, die als tweede geplaatst was voor het toernooi. Bij de US Open was ze voor het eerst in de top-25 hoogst geplaatste speler terechtgekomen, ze had een zware loting en moest in de derde ronde tegen Azarenka die ze met (6-4 6-4) won. In de vierde ronde werd ze uitgeschakeld door Jelena Janković. Ook won ze dat jaar het WTA van Stockholm, Tokio en New Haven.

2009 eerste Grand Slam finale en top-5

Wozniacki begon het seizoen in Auckland, ze haalde de kwart-finale waarin ze verloor van Elena Vesnina. Ook haalde ze de kwart-finale in Sydney, hier verloor ze van Serena Williams, nadat ze drie wedstrijd-punten gehad had. Ze als 11e geplaatst voor het Australian Open, Wozniacki verloor in de derde ronde van de wild card Jelena Dokić. Bij het Pattaya Women's Open, kwam ze weer niet verder dan een kwart finale. Bij het WTA van Memphis haalde ze voor het eerst in dat jaar een WTA finale. hier in verloor ze van Victoria Azarenka, die ook haar partner op het dubbelspel was. Samen met haar won ze het dubbelspel toernooi door in de finale Michaëlla Krajicek en Yuliana Fedak te verslaan. Later dat jaar speelde ze op Indian Wells, voor de zoveelste keer dat jaar kwam ze niet verder dan een kwart finale, ze verloor van de kampioen van het toernooi: Vera Zvonareva. Bij nog een belangrijk toernooi in de Verenigde Staten, het open van Miami kwam ze ook niet verder dan een kwart finale. Ze won haar eerste WTA toernooi van 2009 in Florida, het toernooi heet de MPS Group Championships, ze won in de halve finale van de eerst geplaatste Nadia Petrova. Zelf was ze als tweede geplaatst voor het toernooi. Tijdens het Toray Pan Pacific Open, in Japan moest ze opgeven vanwege een ziekte, ze stond al in de tweede ronde. Na dat toernooi begon ze haar vorm te verliezen, waardoor ze op belangrijke toernooien (Rome en Stuttgart) al vroeg uitgeschakeld was. Ze vond haar vorm weer terug toen het gras-seizoen begon, zo won ze het toernooi van Eastborn, een WTA toernooi voor Wimbledon. Op Wimbledon was ze als negende geplaatst en verloor in de vierde ronde van Sabine Lisicki. Op haar 19e verjaardag verloor ze de finale van WTA toernooi van Zweden. Tijdens het LA Women's Tennis Championships verloor ze in de tweede ronde van Sorana Cîrstea, wat toch zeker een grote verrassing was. Op het US Open was ze opnieuw als negende geplaatst en vocht zich naar de finale. Ze is de enige Deense die dat ooit gepresteerd had. Ze versloeg onder andere Svetlana Kuznetsova, in de vierde ronde. In de finale moest ze het opnemen tegen Kim Clijsters die een comeback had gemaakt. Wozniacki mocht voor de eerste set serveren, maar toch werd het (5-7 3-6), in het voordeel van Clijsters.

2010: Nieuwe nummer 1

Bij het eerste toernooi van het nieuwe seizoen in Sydney moest, Caroline gelijk al tegen Li Na.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Caroline_Wozniacki&oldid=843210"