Verbeter WikiKids vandaag nog!

C-boot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
C-boot met twee roeiers en een stuurvrouw op de Amstel

Een C-boot is een minder slankere roeiboot dan een wedstrijdboot. Vaak zijn ze van hout gemaakt en zien er wat 'lomper' uit. Dit type roeiboot is vooral geschikt voor beginners en recreanten, omdat ze steviger (stabieler) op het water liggen dan de gladde wedstrijdboten.

De c-boot heeft wél een kiel (een soort plank onder de boot) waardoor de boot ook stabieler wordt en er naar neigt om rechtdoor te gaan. Achterop zit dan ook een groter roer dan op een wedstrijdboot (waar het roertje onder de boot zit).

Je hebt c-boten voor 2 en 4 roeiers, waarbij bij de 4 roeiers een extra stuurman het roer bedient. Er zijn c-boten voor boordroeiers (elke roeier bedient één roeispaan of riem) en c-boten voor scullen (waarbij elke roeier twee roeispanen of riemen bedient).

C-boten voor 8 roeiers met een stuurman zijn zeldzaam.

Deze bredere c-boten zijn ook geschikt voor langere tochten zoals de Elfsteden Roeimarathon en er kan makkelijker bagage mee worden genomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=C-boot&oldid=749251"