Bronbeek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bronbeek

Bronbeek is een voormalig paleis, een voormalig landgoed en een museum in de stad Arnhem te Gelderland

Geschiedenis

Landgoed

Het landgoed werd in 1820 aangelegd voor Hermen Stijgerwald. Na zijn dood in 1830 verkocht zijn vrouw het landgoed. Het landgoed kreeg toen de naam Bronbeek. De volgende eigenaren lieten het huis op het landgoed ombouwen tot een villa. In 1845 werd het landgoed verkocht aan koning Willem III. Hij kocht het huis voor zijn moeder Anna Paulowna van Rusland, maar er is geen bewijs dat zij daar ooit gewoond heeft. Toen hij het landgoed had gekocht liet hij het verbouwen en de verbouwing was datzelfde jaar al klaar. Nadat Willem III koning werd, werden alle spullen verhuist naar zijn paleis in Den Haag en Paleis Het Loo. Daarna werd het huis nog jaren gebruikt als gastenverblijf.

het militair invalidentehuis

Op 14 juni 1857 werd besloten in een Koninklijk besluit dat Bronbeek een militair invalidentehuis werd. Mensen die tijden oorlogen invaliden werden, mochten in het huis wonen. In 1857 schonk de Koning Willem III ook het huis met het landgoed aan de Minister van Koloniën. Hij liet het verbouwen en 2 jaar later in 1859 gingen de eerste mensen wonen in het tehuis. In 1863 verhuisden alle invaliden naar een ander tehuis. Sindsdien is het een museum geworden.

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bronbeek&oldid=724226"