Oranje Nassau's Oord

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het sanatoriumgebouw, een van de gebouwen op het landgoed.

Oranje Nassau's Oord, afgekort ONO, is een landgoed gelegen tussen de dorpen Wageningen en Renkum in de Nederlandse provincie Gelderland. Het voormalig paleis is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest en daarna weggebroken, nu staat er een verpleeghuis op het landgoed.

Geschiedenis

In het beekdal stond een kasteel, genaamd Kasteel Grunsfoort. Dit kasteel werd aan het eind van de achttiende eeuw afgebroken. In 1923 werd op dezelfde plek waar het kasteel stond gegraven en er werden allerlei dingen gevonden. Daarom staat nu ook bij de ingang van het landgoed een informatiebord.

In de 19de eeuw werd in hetzelfde beekdal gebouwd aan een huis, Huize Kortenburg. Het huis werd gebouwd voor een graaf. In 1881 kocht koning Willem III het huis en het landgoed. Willem III kocht het huis voor zijn vrouw. Zij had veel heimwee naar haar geboorteplaats, Hessen. Willem III vond het wel op Hessen lijken en zijn vrouw ook. Zo kreeg het huis de naam Oranje Nassau's Oord. Zomers kwam zijn vrouw regelmatig op het landgoed. Daarom werd er een tuin aangelegd. Ook werden er twee beukenlanen aangelegd: de Koningslaan en de Koninginnelaan. Willem III beoefende zijn hobby op het landgoed: houtbewerken. Ook ging vaak met andere vissers vissen op de Rijn.

Nadat Emma's regentschap erop zat, kreeg ze van de staat een nationaal geschenk. Wat een bedrag was van 300.000 gulden. Emma stelde hiermee het landgoed open voor onderzoek naar Tuberculose. Een van haar zussen was aan de ziekte gestorven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis zwaar beschadigt en werd afgebroken. Toch zijn een aantal andere gebouwen bewaard gebleven.

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oranje_Nassau%27s_Oord&oldid=762937"