Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Bram van der Vlugt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bram van der Vlugt
Bram van der Vlugt.png
{{{onderschrift}}}
Persoonlijke info
Volledige naam Abraham Rutger van der Vlugt
Bijnaam
Pseudoniem
Geboren 28 mei 1934
Geboorteplaats Den Haag
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Overleden 19 december 2020
Overleden te De Meije
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep acteur
stemacteur
Actief 1955 - 2020
Bekend van Sinterklaas
IMDb-profiel
Website

Bram van der Vlugt (1934 - 2020) was een Nederlandse acteur. Hij studeerde enige tijd bouwkunde. In 1961 haalde hij zijn diploma spel en regie aan de toneelschool in Amsterdam. Hij debuteerde op 6 september 1961 als Koen Govaerts in het toneelstuk "Verkeerd begin". Daarna hield hij zich voornamelijk bezig met experimenteel toneel bij de toneelgroepen Studio en Sater. Van dit laatste gezelschap was hij in de periode 1971-74 ook bestuurslid.

Vanaf het begin van zijn loopbaan werkte hij daarnaast mee aan een groot aantal film-, radio- en televisieproducties. Niet alleen als acteur, maar ook met het inspreken van gedichten of teksten bij documentaires. In 2000 ontving hij de Louis d'Or, de hoogste Nederlandse toneelprijs.

Bram van de Vlugt was docent dramaturgie aan de universiteit van Leiden en regisseerde regelmatig studententoneel. De afgelopen jaren was hij actief als ambassadeur van de milieubeweging "Het Groene Hart",

Hij was vooral bekend omdat hij vaak de rol van Sinterklaas gespeeld heeft in televisieprogramma's. In 2011 nam Stefan de Walle deze rol van hem over.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bram_van_der_Vlugt&oldid=716384"