Boekhouding

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Boekhouden)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Boekhouding is het verzamelen van financiële informatie van personen, bedrijven of organisaties. Die informatie wordt verzameld en op een systematische manier verwerkt. Vroeger gebruikte men hiervoor kasboeken. Tegenwoordig worden online programma's gebruikt. Personen en huishoudens (gezinnen) doen meestal hun eigen boekhouding. Bedrijven en organisaties hebben meestal een boekhouder of administratief personeel in dienst.

Boekhouden en accounting worden meestal door elkaar heen gebruikt. Er zit echter een verschil tussen beide begrippen. Accounting is een stuk ruimer; het gaat om het analyseren, beoordelen en controleren van de data die door boekhouders verzameld is.

Algemeen

Waarom belangrijk?

Boekhouden is heel belangrijk. Door de boekhouding krijgen personen en bedrijven een overzicht van hun inkomsten en uitgaven. Hierdoor wordt de financiële staat van het bedrijf zichtbaar. Ook wordt duidelijk of een bedrijf winst of verlies maakt. Ook kan men zien hoeveel schulden en reserves (zoals spaargeld) men heeft.

Boekhouding is dus belangrijk om beslissingen te maken op het gebied van financiën. Voor een persoon is boekhouding belangrijk om bijvoorbeeld grote uitgaven te plannen. Stel je hebt een nieuwe televisie nodig. Boekhouding laat zien of je daar geld voor hebt. Voor bedrijven is boekhouding belangrijk om bijvoorbeeld te zien of ze kunnen investeren.

Proces

Boekhouden in een bedrijf bestaat uit drie stappen:

  • Meten: Ten eerste meten boekhouders de financiële gegevens van een bedrijf. Zij verwerken informatie, zoals verkoopcijfers, de aankoop van materialen en producten, etc.
  • Verwerking: Na het verzamelen van de informatie verwerken boekhouders de gegevens. Zij doen dat op een boekhoudkundige manier en delen de informatie in categorieën in.
  • Communicatie: Na de verwerking communiceren boekhouders de gegevens door aan beslissingsnemers. Zij maken vervolgens beslissingen op basis van de informatie.

In huishoudens wordt de boekhouding vaak door de beslissingsnemer zelf gedaan. Sommige gezinnen hebben echter wel een boekhouder.

Bij grote bedrijven bestaat er ook een verschil tussen interne en externe communicatie. Grote bedrijven hebben namelijk vaak aandeelhouders. Zij zijn ook verplicht om jaarrekeningen en jaarverslagen openbaar te maken. De interne communicatie richt zich op de financiële communicatie in een bedrijf. De externe communicatie richt zich op de communicatie met de aandeelhouders, media, het publiek, etc.

Voor wie is boekhouden belangrijk?

Naast het bedrijf zelf zijn er ook andere personen die profiteren van boekhouden:

  • Aandeelhouders: Zij kunnen zien of een bedrijf waarin zij geïnvesteerd hebben winst of verlies maakt. Ook kunnen zij de financiële staat van een bedrijf aflezen. Voor aandeelhouders kan die informatie interessant zijn. Zij kunnen hier beslissen hoe zij stemmen op een algemene vergadering, of zij willen investeren in een bedrijf of juist hun aandelen willen verkopen.
  • Kredietverstrekkers zoals banken: Zij kunnen geld lenen aan een bedrijf zodat een bedrijf kan investeren. De kredietverstrekkers willen natuurlijk wel hun geld terugkrijgen met rente. Kredietverstrekkers kijken bijvoorbeeld na de hoeveelheid schulden van een bedrijf en of een bedrijf winstgevend is.
  • Werknemers: Werknemers zijn (soms) verenigd in vakbonden. De werknemers kunnen in de boekhoudkundige informatie zien of een bedrijf winst maakt of niet. Als een bedrijf veel winst maakt, kunnen de werknemers een loonsverhoging eisen. Boekhoudkundige informatie is belangrijk bij loononderhandelingen, maar ook bij onderhandelingen over de inkrimping van een bedrijf. Dat laatste gebeurt als het slecht gaat met een bedrijf.
  • Overheid: Uit de boekhoudkundige informatie kan een overheid afleiden hoeveel belasting een bedrijf moet betalen. Ook kan de overheid steun geven aan bedrijven die het zwaar hebben (of te voorkomen dat zij failliet gaan).
  • Rechtbank: In het geval van een faillissement of fraude kan een rechtszaak gestart worden. De boekhoudkundige informatie wordt dan vaak gebruikt om te kijken of iemand fout zat.

Ook de media, financiële analisten en onderzoekers kunnen belang hebben bij de informatie.

Boekhouden als concept

Ieder land heeft zijn eigen manier van boekhouden. Ook heeft ieder land andere regels voor het opstellen van boekhouden. Onderstaande informatie gaat vooral over Nederland en België. Het hoofdstuk geeft een globaal overzicht van boekhouden.

Enkelvoudig en dubbel boekhouden

Binnen het boekhouden bestaan er twee vormen van boekhouden:

  • Enkel boekhouden: Een bedrag wordt op slechts één manier opgeschreven. Die vorm van boekhouden wordt gebruikt door kleine bedrijven en organisaties. Ook gezinnen kunnen op die manier boekhouden. Enkel boekhouden is belangrijk voor situaties waarin er vrij weinig inkomsten en uitgaven zijn.
  • Dubbel boekhouden: Een bedrag wordt op twee manieren opgeschreven. Die vorm van boekhouden wordt door grote bedrijven en organisaties gebruikt. Voor ieder bedrag dat binnenkomt, wordt een bedrag ergens anders afgeschreven (en omgekeerd). Vaak gebeurd dat door middel van een balans.

De term "dubbele boekhouding" heeft in Nederland een tweede betekenis: illegale praktijken waarbij een bedrijf of organisatie de boekhoudkundige cijfers vervalst. Op die manier wil men schulden of illegale praktijken (zoals drugsdealen) verbergen. In België wordt dat "zwarte boekhouding" genoemd. In tegenstelling tot "zwarte boekhouding" is het dubbel boekhouden zoals beschreven in de opsomming legaal. Sterker nog, bedrijven in België zijn zelfs verplicht om dubbel te boekhouden.

Financiële overzichten

Binnen de boekhouding bestaan er verschillende financiële overzichten. De belangrijkste overzichten zijn:

  • De winst-en-verliesrekening (of resultatenrekening): Die rekening is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van een bedrijf. Je kunt aflezen hoeveel een bedrijf heeft verdiend en hoeveel bedrijf heeft uitgegeven. Alle soortgelijke inkomsten en uitgaven staat in dezelfde categorie. Zo is er bijvoorbeeld een categorie voor gekochte machines en installaties en een categorie voor grondstoffen. In België is de winst-en-verliesrekening volgens een vast stelsel opgesteld (het genormaliseerd rekeningenstelsel). In Nederland zijn bedrijven vrij om een eigen indeling te maken, maar de meeste bedrijven gebruiken een vergelijkbaar model.
  • De balans: De balans is een overzicht van alle bezittingen en schulden van een bedrijf. De balans wordt vaak op de laatste dag van het jaar opgemaakt, omdat die iedere dag verschillend is. Onder bezittingen maakt men een onderscheid tussen vaste activa (zoals gebouwen, machines, voertuigen, etc.), vlottende activa (zoals voorraden) en liquide middelen (zoals kasgeld). Onder schulden maakt men een onderscheid tussen eigen vermogen (oprichtingskosten en reserves) en vreemd vermogen (leningen op korte en langere termijn). De balans is altijd in balans; de som van de twee zijden is aan beide kanten hetzelfde.
  • De toelichting op de resultatenrekening en balans: Die toelichting geeft commentaar op de twee documenten. Het is een uitleg en geeft context.

Er zijn daarnaast nog andere financiële overzichten zoals het kasstroomoverzicht. De overzichten worden gepubliceerd in de jaarrekening. In België moeten bedrijven ieder jaar een jaarrekening naar de Nationale Bank van België (NBB) sturen. In Nederland moeten bedrijven dat ieder jaar naar de Kamer van Koophandel (KVK) sturen.

Grote bedrijven maken daarnaast nog een jaarverslag op. De jaarrekening komt daarin terug. Toch is het jaarverslag eerder gerelateerd aan marketing. Vaak is een jaarverslag mooi opgemaakt met foto's. Het geeft ook een overzicht van het afgelopen jaar, de doelen voor volgend jaar en waarden van een bedrijf. Het jaarverslag is korter en meer financieel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boekhouding&oldid=910766"