Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Bloemkool

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Witte bloemkolen, die bij ons het meest gegeten worden

Bloemkool is een koolsoort. Zoals de naam al een beetje verraad, eten mensen vooral de bloemen van de plant als groente. Of om precies te zijn, de bloemknoppen. Bloemkool wordt ook in Nederland en België geteeld.

Soorten

De bloemkool die wij eten is meestal wit van kleur. Als de bloemknoppen beginnen te groeien worden ze meteen afgedekt met bladeren. Anders blijft de bloemkool namelijk niet zo mooi wit. Toch bestaan er ook een paar andere kleuren, zoals groene, paarse of oranje bloemkool! Ook de vorm kan verschillen. Er is bijvoorbeeld een soort bloemkool die Romanesco heet. Het is een groen soort bloemkool met een bijzondere vorm. Deze soort wordt ook wel eens "groene torentjesbloemkool" genoemd.

Eten

Meestal wordt bloemkool gekookt gegeten. Daarvoor moet de groente ongeveer een kwartier worden gekookt. De bloemkool wordt dan ook zacht. Rauw is hij namelijk een beetje hard. Maar je kunt hem ook rauw eten, bijvoorbeeld met een dipsausje. Of soms wordt de bloemkool door een deegbeslag gehaald en dan gefrituurd.

Filmpje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bloemkool&oldid=613153"