Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Bloedlichaam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De rode bloedcellen, Witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Een bloedlichaam (we gebruiken meestal de verkleinde vorm, bloedlichaampje) is een onderdeel van het bloed. Bloed bestaat namelijk uit bloedplasma, een waterige vloeistof, met daarin een hele boel bloedlichaampjes.

Er zijn drie soorten bloedlichaampjes: de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes.

De rode bloedcellen

Een ander woord voor rode bloedcel is erytocyt. Een rood bloedplaatje is cilindervormig met een binoclaaf (een indeuking aan beide zijden). Rode bloedcellen zijn kernloos, dit wil dus zeggen dat ze geen celkernen hebben. De doorsnede ervan bedraagt 4 tot 7 micrometer (100ste van een millimeter). Elke kubieke centimeter bloed bevat ongeveer 5 miljoen rode bloedcellen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de cellen rood van kleur. Deze kleur is afkomstig van de stof die in de rode bloedlichaampjes zit, Hemoglobine. De functie van hemoglobine is niet enkel de rode kleur aan de rode bloedcellen geven, een veel belangrijke functie ervan is zuurstof vervoeren door het lichaam. Wanneer het bloed door de longaders vloeit zal zuurstof zich binden aan hemoglobine. Vervolgens belandt het bloed in de organen, daar zal hemoglobine de zuurstof weer afgeven.

Witte bloedcellen

Witte bloedcellen worden ook wel eens leukocyten genoemd. Witte bloedcellen zijn een stuk groter dan rode bloedcellen en ze bevatten wel een kern. De witte bloedcellen kunnen we verder onderverdelen in verschillende groepen:

  • Granulacyten
  • Agranulocyten

Witte bloedcellen zijn vooral belangrijk voor de werking van het immuunsysteem. Witte bloedcellen zorgen namelijk dat er geen schadelijke bacteriën in het lichaam zijn. Hiervoor moeten de witte bloedcellen ook wel eens buiten de aders en slagaders. Dit kunnen de rode bloedcellen niet, maar de witte bloedcellen wel. De witte bloedcellen sluiten dan de schadelijke bacteriën in en zorgen dat de bacteriën gedood worden. Hierdoor word je niet ziek.

Bloedplaatjes

Bloedplaatjes of trombocyten zijn de kleinste bloedlichaampjes. Ze hebben een doorsnede van slechts 2 tot 3 micrometer. Ze zijn wel heel talrijk aanwezig in het bloed, elke kubieke millimeter bloed bevat zo'n 250.000 bloedplaatjes.

Bloedplaatjes bevatten fibrinogeen, een stof die zeer belangrijk is bij de bloedstolling. Als er in de huid een wondje komt kunnen de bloedplaatjes een korstje over de wond gaan vormen. Zo komt en geen vuil het lichaam binnen. Net als Witte bloedcellen kunnen Bloedplaatjes door de wand van aders en slagaders heen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bloedlichaam&oldid=716943"