Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Bandola

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bandola andina Colombiana

De bandola is een van de vele variaties van kleine peervormige tokkelinstrumenten die in Venezuela en Colombia voorkomen. Ze zijn verwant aan de bandurria en de mandoline.

Vele variaties

Instrumenten bekend als bandola zijn onder meer:

  • Bandola llanera: traditioneel gebouwd met slechts zeven frets en vier darmsnaren en gespeeld met een plectrum, veel bandola's die tegenwoordig worden gemaakt, kunnen tot 21 frets hebben, met muzikanten als Saúl Vera, Moisés Torrealba Franco Bortolotti en Mafer Bandola met behulp van deze meer uitgebreid fretted versies. De snaren die tegenwoordig worden gebruikt om de bandola llanera te bespannen, zijn meestal afkomstig uit klassieke gitaarsets; meestal de omwonden E en A, en de nylon G en B snaren. De bandola kent vandaag de dag een heropleving (herwaardering), waarbij het instrument aan populariteit wint in zowel Venezuela en Colombia, als in Noord-Amerika en Europa. Het instrument dreigde met uitsterven in de eerste helft van de 20e eeuw totdat Anselmo Lopez (1934 - 2016) technieken toepaste afkomstig van de klassieke gitaar. De segundeo houdt in dat de nagels van de wijs- of middelvinger in een opwaartse beweging worden gebruikt om een ​​van de snaren onder de snaren te knippen die door het plectrum worden aangeslagen.
  • Bandola andina colombiana: dit instrument heeft zes gangen met snaren in verschillende samenstellingen. Het kan 12 snaren hebben in verdubbelde gangen (6 x 2), 14 snaren met de eerste twee gangen verdrievoudigd en de rest verdubbeld (2 x 3 + 4 x 2), 16 snaren met de eerste vier gangen verdrievoudigd en de laatste twee verdubbeld (4 x 3 + 2 x 2), of 18 snaren in drievoudige gangen (6 x 3). Het instrument lijkt sterk op zijn voorouder, de Spaanse bandurria. Dit instrument lijkt op de Mexicaanse bandolón.
  • Bandola oriental: zoals de bandola llanera maar met een diepere body en vier dubbele gangen met in totaal acht snaren, met zowel nylon als metalen snaren.
  • Bandola guayanesa: gespeeld in de Venezolaanse regio Guayana, met acht metalen snaren, gekoppeld in vier gangen (4 x 2). Het instrument combineert technieken van de oosterse en llanera bandolas.
  • Bandola Andina of Bandola Aymara of Bandola uit Peru of de Bandola uit Bolivia: Deze hebben 4 gangen met drievoudige of soms viervoudige snaren (4 x 3 of 4 x 4).

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bandola&oldid=699050"