Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Bakkerij Bliss

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het magische receptenboek van bakkerij Bliss of kortweg Bakkerij Bliss is een boek. Het is geschreven door de Amerikaanse schrijver Kathryn Littlewood. In Nederland is het boek uitgegeven door Van Holkema & Warendorf en in het Verenigd Koninkrijk door uitgeverij Lannoo.

Het boek gaat over een magisch receptenboek.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

De ouders van Dille, Roos, Leintje en Tijm moeten een tijdje weg. Dus Roos krijgt de verantwoordelijkheid over het magische receptenboek. Ze kreeg ook de sleutel van de bibliotheek (waar maar één boek staat) en mag deze niet openmaken, want dan komt er magie vrij. De volgende dag gaan ze weg, maar op dezelfde dag komt er een vreemde vrouw hun achtertuin binnen. Ze beweert dat ze hun tante is, tante Lilian, maar Roos vertrouwd haar niet. Dille, Leintje en Tijm geloven haar wel, waarna Ross gaat uitzoeken wie zij is.

Tante Lilian is voor de kinderen vrij gek, want de kinderen wisten niet dat ze deze tante hadden. Tante Lilian hoort dat de ouders weg zijn en biedt aan om te helpen in de bakkerij. Roos, die het best zwaar vind om de hele week alleen met de bakkersknecht Berend de bakkerij te runnen, besluit om de hulp van tante Lilian te accepteren. Terwijl ze dit doet is er toch een stemmetje in haar die waarschuwt voor tante Lilian, alsof deze tante een groot geheim heeft. Eigenlijk wil ze dus niet echt helpen, maar ze wil Roos overhalen om het boek uit de koelcel te halen. Lilian heeft namelijk bedacht dat ze erg rijk kan worden als ze de recepten uit het magische boek kan gebruiken. Dan willen de mensen namelijk alleen nog maar haar taarten en cakejes eten. Het kost Lilian niet heel veel moeite om Roos over te halen het boek uit de kluis te halen, Roos zelf is namelijk ook wel nieuwsgierig naar de recepten uit het magische boek en ze laat zich dus makkelijk door haar tante overhalen om de kluis te openen.

In Rampenburg wonen een meneer Bulderbas en mevrouw Distel. Ze zijn verliefd op elkaar, maar dat durven ze elkaar niet te vertellen. Daarom willen Roos en Tijm liefdesmuffins voor ze bakken. Ze gokken een beetje met de ingrediënten want ze weten niet wat de maten zijn die in het receptenboek staan. Maar als meneer Bulderbas en mevrouw Distel de muffins eten, dan gebeurt er eigenlijk helemaal niets.

De volgende morgen zijn Roos en Tijm een beetje teleurgesteld over de vorige dag en proberen een ander recept uit het magische boek. Dit zijn waarheidskoekjes. Hij wil ze bakken om mevrouw Goedeheer te grazen te nemen. Want zij liegt altijd en dus bakken Roos en Tijm de koekjes. Maar de volgende ochtend wil mevrouw Goedeheer de koekjes niet kopen. Ze zijn namelijk niet precies wat ze besteld heeft. Ze had 120 kaneelkoekjes besteld en ze zegt dat er geen kaneel in zit. Roos en Tijm liggen dan nog in bed omdat ze moe waren. Ze waren pas om 12 uur naar bed gegaan. De koekjes zijn op en Berend de knecht besluit dan om de waarheidskoekjes maar weg te geven aan de andere klanten en dat zijn er best veel. Roos schrikt heel erg wanneer ze van Berend hoort dat hij de koekjes heeft weggegeven en ze schrikt ook wanneer enkele bibliothecaressen terug komen om nog meer waarheidskoekjes te halen. De altijd zo keurige dames gedragen zich heel vreemd en lijken inderdaad flink de waarheid te spreken. De één kraakt de ingang van de bakkerij af, terwijl een andere dame helemaal verliefd wordt op Berend. Al snel blijkt dat de koekjes ook een bijzonder effect hebben op meneer Bulderbas. Hij is op het dak geklommen van het plaatselijke restaurant. Op dat dak staat een kleine nep-Eiffeltoren en daar klimt de dikke meneer Bulderbas in. Boven in de top van deze Eiffeltoren verklaart hij heel uitbundig zijn liefde aan mevrouw Distel. Hij trekt zijn trui uit en heeft op zijn hemd geschilderd ‘wil je met me trouwen’, als hij ook zijn broek uittrekt staat er op zijn onderbroek ‘voor jou geef ik me helemaal bloot’. Mevrouw Distel kan bijna niets zeggen, zo geschrokken lijkt ze te zijn, maar dan roept ze toch terug naar hem dat ze wel met hem wil trouwen. Ze noemt hem haar kikkerprins en ze vraagt of hij haar wil kussen. Het is heel gek allemaal en het hele dorp kijkt toe.

Ze proberen het probleem van de waarheidskoekjes op te lossen met andere magische baksels. Maar daar komen meer problemen van. Iedereen eet de Draaiomonderstebovenbinnenstenbuitentaart en doet ook onderstebovenbinnenstenbuitenachterstevoren. Als ze praten beginnen ze de zin met een punt. De mensen rijden in hun auto’s links op de weg achteruit door de kleine steegjes van Rampenburg.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bakkerij_Bliss&oldid=738533"