Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Bak (schip)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bak met verschillende lieren

Een bak is het voorste gedeelte van een schip. Ook vaartuigen zonder een eigen aandrijving, die door een ander schip worden geduwd of getrokken noemen ze een bak. Zoals een ponton, duwbak, baggerbak of splijtbak.

Vroeger werd het voordek van een zeilschip dat voor de mast lag een 'bak' genoemd. Het verhoogde gedeelte wordt ook wel plecht genoemd.

In de middeleeuwen was de bak of plecht een verhoogde constructie op de boeg. Dat noemde ze het voorkasteel, waar boogschutters vanuit konden schieten op vijandelijke schepen. Met de komst van het kanon was die verhoging niet meet nodig en werd de bak een stuk lager.

Tegenwoordig vind je er de ankerspillen. Ook kunnen er de trossen (dikke kabels) worden doorgehaald, waarna ze op bolders op de kade worden belegd. Grotere schepen hebben lieren met trommels (op- en afwindmechanismes) waarop de trossen worden opgeslagen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bak_(schip)&oldid=751751"