Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Automatische Knipperlichtinstallatie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een AKI in Noord Kraaijertsedijk, Goes

Een AKI is een installatie om een spoorwegovergang te beveiligen. AKI is een afkorting van automatische knipperlichtinstallatie. Vroeger werden AKI's veel gebruikt. In Nederland werd in 1936 de eerste AKI neergezet. Vanaf 2007 zijn de meeste AKI's omgebouwd tot een (mini) AHOB, Automatische Halve Overwegbomen. Bij AKI's is de kans op ongelukken tien keer groter dan bij een overgang met spoorbomen. Tegenwoordig zijn er nog slechts enkele AKI's te vinden in Nederland. Helaas zijn er nu (2022) nog steeds onbewaakte spoorwegovergangen. Hierbij zijn geen lampen en bellen die de overstekende weggebruiker moeten waarschuwen als er een trein aan komt. Je vindt deze onbewaakte overgangen net als de AKI's in het buitengebied, vooral in het noordoosten van Nederland. Net als de AKI's streeft men er naar deze overgangen of te verwijderen, of te voorzien van een AHOB. In 2023 moeten deze overgangen door ProRail zijn aangepakt of opgeheven.

Uiterlijk

Een AKI is uitgerust met 3 lampen. 1 witte en 2 rode. De witte knippert altijd wanneer er geen trein in aankomst is. De rode lampen knipperen wanneer er een trein gaat passeren. Een AKI heeft een zwart bord om de lampen heen met een witte rand, zodat je de lichten ook bij fel zonlicht kunt zien branden. Mocht er een tweede aankomende trein een signaal aan de lampen geven terwijl de lampen nog branden vanwege de eerste trein, dan zullen de lampen blijven knipperen en de bel rinkelen. Vandaar dat de blauwe borden waarschuwen "Wacht tot het rode licht gedoofd is - er kan nog een trein komen". Pas als die echt uit zijn, mag er overgestoken worden. Doe je dat eerder, dan riskeer je niet alleen een boete, je neemt ook een enorm risico.

Het andreaskruis geeft aan om hoeveel sporen het gaat die er overgestoken moeten worden. Twee kruisende latten betekent enkelspoor en twee keer twee kuisende latten twee sporen of meer. De AKI overgang of de onbewaakte overgang wordt vooraf gegaan door verkeersbord J12 (overweg zonder slagbomen).

Lijst soorten overwegbeveiliging

Kijk hier voor alle soorten overwegbeveiliging.

Links

Clipjes: YouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Automatische_Knipperlichtinstallatie&oldid=727999"