Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers een gelukkig 2023. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg

AHOB

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kleine uitvoering van een AHOB (mini AHOB), vroeger een AKI.

AHOB is een afkorting voor Automatische Halve Overwegbomen. Het is een veelgebruikte installatie voor een spoorwegovergang bestaande uit 1 spoorboom aan elke kant van het spoor die de helft van de weg afsluit. Vroeger stonden er vooral AKI (Automatische Knipperlicht Installatie) overwegen in Nederland, maar deze waren te onveilig waardoor veel AKI's zijn omgebouwd tot een (mini) AHOB. Op zo'n (mini) AHOB overgang kan één auto of tractor tegelijk de rail oversteken. Vandaar dat daar verkeersborden bij staan die aangeven wie als eerste mag.

De AHOB wordt door een signaal van de aankomende trein in werking gezet. De rode lichten gaan dan om-en-om knipperen en je hoort een klingelende bel. Vervolgens zakken de spoorbomen. Mochten de spoorbomen weer omhoog gaan en een tweede aankomende trein geeft dan een signaal, dan zullen de bomen weer zakken. Als je toch al gaat rijden, dat kan problemen geven doordat je met je voertuig kan blijven haken aan de spoorboom. Vandaar dat de blauwe borden waarschuwen "Wacht tot het rode licht gedoofd is - er kan nog een trein komen". Pas als die echt uit zijn, mag er overgestoken worden. Doe je dat eerder, dan riskeer je niet alleen een boete, je neemt ook een enorm risico.

Het andreaskruis geeft aan om hoeveel sporen het gaat die er overgestoken moeten worden. Twee kruisende latten betekent enkelspoor en twee keer twee kuisende latten twee sporen of meer.

De spoorbomen waren voorheen van hout, maar tegenwoordig zijn ze van aluminium.

Is er een storing, dan dalen de bomen automatisch en blijven ze dicht tot de storing verholpen is. In dat geval kan een verkeersregelaar het verkeer toestaan te slalommen, waarbij uiteraard goed op de treinen moet worden gelet. Normaal gesproken is slalommen natuurlijk verboden. In geval van nood kun je via de rechter kant van de weg wel ontsnappen.

De AHOB's kwamen vanaf 1950 in Nederland in gebruik. Kijk hier voor alle soorten overwegbeveiliging.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=AHOB&oldid=721271"