Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Around the World in 80 Days (2004)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Around the World in 80 Days
Nog geen afbeelding
beschikbaar
Informatie
Tagline
Alternatieve titel
Regie Frank Coraci
Productie Bill Badalato
Scenario Jules Verne (roman),
David N. Titcher,
David Benullo & David Goldstein
Voice-over
Hoofdrol(len) Jackie Chan,
Steve Coogan,
Cécile de France
Muziek Trevor Jones
Montage
Cinematografie
Distributie Walt Disney Pictures
Walden Media
Première 16 juni 2004
Genre Avontuur
Lengte 120 minuten
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $110.000.000
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst $72.178.895
Nominatie(s) voor 2
Prijzen
Voorloper
Vervolg

IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Around the World in 80 Days is een avonturenfilm uit 2004. Jackie Chan, Steve Coogan en Cécile de France speelden de hoofdrollen. Hij is gebaseerd op de roman van Jules Verne.

Plot

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Aan het begin van de film beroofd een man een bank. Hij steelt een jade beeldje van Boeddha die aardig wat waard is. Hij neemt een schuilnaam aan (Passepartout) om aan de politie te ontkomen en gaat werken als dienaar van Phileas Fogg, een wetenschapper die een voertuig wil maken die 50 mijl per uur kan. 50 mijl is 80,47 kilometer. Nadat hij hierin is geslaagd, gaan de 2 mannen naar de Royal Academy of Science. Lau Xing (Zo heet de dief) en Fogg worden echter beledigd en het voertuig wordt uitgemaakt voor 'Een ding dat niks voorstelt'. Op een gegeven moment komt de bankoverval in het verhaal en Fogg merkt op dat de bank verouderd was en dat de schurk al binnen een maand in China kan zijn. Deze opmerking vormt de basis van een weddenschap dat Fogg binnen 80 dagen over de wereld kan reizen. Als hij wint, wordt hij de baas van de Academy en wordt Lord Kelvin niet meer de baas. Als hij verliest, moet hij z'n lab sluiten en mag hij nooit meer iets uitvinden.

Fogg en Xing beginnen meteen met hun reis. Ze worden gevolgd door de inspecteur Fix die er voor moet zorgen dat ze de wereld niet in 80 dagen rondreizen. Verder wordt Xing achtervolgt door dienaren van de vrouwelijke krijgsheer General Fang, omdat hij de jade Boeddha heeft gestolen die ze aan Lord Kelvin had geschonken.

Ze komen in Parijs waar kunstenares Monique zich bij hun voet. Ze reizen verder naar Turkije. Ondertussen hoort Kelvin dat de Boeddha is gestolen en dat de dief met Fogg op reis is. Hij geeft bevel aan de Britse commandant in India om Xing en Fogg te laten arresteren. In India kan het trio echter ontkomen aan de soldaten, en vlucht naar China. In China leidt Xing ze naar een dorpje. Daar komt Fogg er achter dat Xing een krijger is. Daarna komt het leger van Generaal Fang binnenvallen en die proberen het beeldje terug te geven. Ook komt Fogg erachter dat Xing het beeld heeft gestolen. De volgende dag vallen de Black Scorpions (Het leger van Fang) de stad weer aan maar de Tien Tijgers (Xing en zijn negen broers en zussen) delven net niet het onderspit.

Fogg is teleurgesteld in Xing en reist alleen verder. Dan gaat hij naar San Francisco waar hij al zijn geld verliest. Uiteindelijk voegen Xing en Monique zich weer bij de groep.

Dan komen ze in de woestijn terecht waar ze de Gebroeders White vinden. Ze testen hun vliegtuig uit, maar Fogg heeft een paar foutjes ontdekt. Ze reizen weer verder als hij ze verbeterd heeft. Hierna reist de groep naar New York City. Daar blijkt dat het nieuws van de weddenschap zich als een lopend vuurtje ronde heeft gedaan. Veel mensen in New York hebben hun geld ingezet op Phileas. De menigte maakt het voor Phileas, Xing en Monique onmogelijk om hun schip te bereiken. Tot slot vallen Generaal Fang en haar handlangers de groep aan. Een groot gevecht breekt los. Phileas besluit Lau Xing te helpen, maar mist zo zijn enige boot naar Engeland. Hij geeft niet op een bouwt een boot om met de plannen van de Gebroeders Wright tot een vliegtuig. Ze reizen weer verder naar hun eindbestemming. Lord Kelvin wacht het trio op met de politie om te voorkomen dat Phileas zijn einddoel, de bovenste trappen van de Academy of Science, bereikt. Hierdoor haalt Phileas net niet voor 12 uur in de middag de eindstreep en verliest. Lord Kelvin verklaart zichzelf winnaar. Veel mensen in de buurt verwijten hem echter zijn onsportieve gedrag. In zijn arrogantie beledigt Kelvin per ongeluk koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk, die ook aanwezig is bij de Academy. Ze laat hem direct arresteren. Dan komt voor Phileas goed nieuws. Omdat hij de internationale datumgrens is overgestoken in oostelijke richting heeft hij een dag tijdwinst geboekt. Hij is toch binnen 80 dagen teruggekeerd en wordt uitgeroepen tot winnaar van de weddenschap.

Cast

Acteur Personage Opmerkingen
Jackie Chan the Passpartout/Lau Xing
Steve Coogan Phileas Fogg
Cécile de France Monique
Jim Broadbent Lord Kelvin
Roger Hammond Lord Rhodes
Kathy Bates Queen Victoria
Arnold Schwarzenegger Prince Hapi
John Cleese Grizzled sergeant
Will Forte Police officer
Owen Wilson Wilbur Wright
Ian McNeice Col. Kitchener
Luke Wilson Orville Wright
Rob Schneider a Hobo
Mark Addy Steamer captain
Ewen Bremner Inspector Fix
Maggie Q Female Scorpion agent
Sammo Hung Wong Fei Hung
Karen Joy Morris Gen. Fang
Daniel Wu Bak Mei
Richard Branson Hot air balloon operator
Frank Coraci the wealthy dapper pedestrian
Adam Godley Mr. Sutton
Macy Gray Sleepy Frenchwoman
Michael Kuroiwa Scorpion agent
Natalie Denise Sperl Stunning woman
Wolfram Teufel
Don Tai Ho/10 Tigers
Michaël Youn the art gallery manager
Robert Fyfe Jean Michel
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Around_the_World_in_80_Days_(2004)&oldid=497601"