Armeens-apostolisch Kerk
De Armeens-Apostolische Kerk is een zelfstandige kerk, die gesticht is in 301 na Chr. in Armenië. Ze behoort sinds het concilie van Chalcedon (451 na Chr.) tot de oriëntaals-orthodoxe kerken.
De oprichters waren de apostelen Taddeüs en Bartolomeüs. Het was Grigor Lusavorich (St. Gregorius de Verlichter) die koning Tiridates IV tot het christendom bekeerde en waarbij het land als eerste in de wereld het Christendom als staatsgodsdienst kreeg. In 505 koos de Armeense kerk echter voor het zogeheten miafysitisme en namen een andere koers dan de westerse kerk van Rome en de oosterse kerk van Constantinopel.
Tegenwoordig kent deze geloofsgemeenschap zo'n zes miljoen aanhangers. Het hoofd (patriarch) van deze geloofsgemeenschap wordt een katholikoi genoemd. Hij heet Karekin II.
In Nederland telt deze kerk ca. 25.000 leden. Er zijn Armeense kerken gevestigd in Amsterdam, Almelo en Maastricht. Daarnaast bestaan er Armeense parochies in Arnhem, Assen, Eindhoven, Dordrecht en 's-Hertogenbosch. In België zijn er Armeens-apostolische kerken in Antwerpen, Brussel en Mechelen. Al deze parochies vallen onder het Katholikaat van Etsjmiadzin in Armenië.