Archaeopteryx

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Archaeopteryx
[[Wetenschappelijke naam|]]

Archaeopteryx2 NT.jpg

Uitgestorven
Leefgebied oostelijk Noord-Amerika
Leefomgeving Waarschijnlijk eilanden met een warm klimaat
Behoort tot de Archaeopterygidae
Portaal Portal.svg Biologie

De archaeopteryx is een geslacht van uitgestorven vogels. Het wordt aangenomen dat dit dier de eerste vogel ooit was. De archaeopteryx is de bekendste vliegende dinosauriër en wordt ook wel deOervogel genoemd. De vogel leefde 150 miljoen jaar geleden in het Jura.

In 1861 werd een fossiel van een veer gevonden dat de naam Archaeopteryx kreeg. Dit betekent Oerveer. Nog in hetzefde jaar jaar vonden mensen in Beieren (Duitsland) het skelet van een dier met veren dat een kruising leek tussen een vogel en een reptiel. Dit werd meteen als bewijs afgeschilderd voor Charles Darwin's net nieuwe evolutietheorie. Een tweede skelet dat veel intacter was werd rond 1875 gevonden en werd ook het bekendste fossiel ter wereld. Tot nu toe zijn precies tien skeletten opgegraven die er in grootte verschillen. Volgens sommige behoren die allemaal tot één soort, de Archaeopteryx lithographica. Andere geleerden zeggen dat er meer soorten of zelfs aparte geslachten zijn. Bij de archaeopteryx is goed te zien dat hij een theropode dinosauriër was. Hij verschilde namelijk weinig van andere gevederde dinosauriërs: hij had een lange benige staart, een horizontale romp, grote geklauwde vingers aan lange handen en een kop met tanden. Wel was hij met zijn 50 centimeter aan de kleine kant en had hij een erg spitse, vogelachtige snuit. De lange armen hadden slagpennen waarmee hij vleugels had en kon vliegen. Wel had hij moeite met omhoog komen in de lucht omdat hij geen gespierde borstkam had. Hij vloog waarschijnlijk klapwiekend.

Er zijn geen directe verwanten bekend. Velen noemen de archaeopteryx de eerste vogel omdat hij de eerste gevonden basale dinosaurus was.

Plekken waar de archaeopteryx gevonden is zijn:

  1. Londen (1861)
  2. Berlijn (1874/1875, 1877)
  3. de Maxberg (1956, 1959)
  4. Haarlem (1855, 1970)
  5. Eichstätt (1951, 1973)
  6. Solnhofen (1987)
  7. München (1992)
  8. Daiting (1990, 1996)
  9. Chicken Wing (2004)
  10. Thermopolis (2005)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Archaeopteryx&oldid=417654"