Ararat

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
De twee toppen van de Ararat

De Ararat is de hoogste berg van Turkije. De berg ligt in het Armeens Hoogland in het oosten van het land, aan de grens met Armenië. De berg is eigenlijk een vulkaan, die met sneeuw bedekt is. De berg heeft twee toppen. De hoogste top is 5137 meter en de laagste top is 3896. De lagere top wordt ook wel de Kleine Ararat genoemd. De Ararat wordt als heilig geschouwd. Hoewel er tegenwoordig aan getwijfeld wordt, is de Ararat de plaats waar Noach met zijn ark aanspoelde na de zondvloed. In Thora wordt de berg ook genoemd. Sommige christenen menen aan de vorm van de berg te kunnen zien dat ark hier aanspoelde.

De Ararat bevindt zich op de grens tussen de Arabische Plaat en de Anatolische Plaat. De twee platen bewegen hier langs elkaar heen, maar waardoor de berg precies is ontstaan blijft onduidelijk. De berg is een kegelvulkaan en opgebouwd uit laagjes tufsteen en lava. Er zijn veel overblijfselen van aardverschuivingen en lavastromen te vinden. Er is geen krater in de berg te vinden, maar vermoedelijk ligt dit onder het ijs. Wanneer de laatste uitbarsting is geweest is onbekend. Men vermoed dat dit minstens 10.000 jaar geleden moet zijn geweest. De vulkaan is in ieder geval voor ruim 5000 jaar in slaap. De laatste grote aardbeving bij de berg was in 1840. Toen was er een aardverschuiving en raakten een kapel, een dorp en een klooster bedolven onder het puin.

De berg is tevens een symbool in Armenië. Het staat op het wapenschild van het land en de berg is ook vanuit de hoofdstad Jerevan te zien. In veel schilderijen komt de Ararat daar voor. De Armeniërs zelf beschouwen de Ararat als spiritueel grondgebied. Veel Armeniërs zouden dan ook het liefst zien dat de Ararat weer Armeens komt, maar Turkije voelt hier niks voor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ararat&oldid=549311"