Anky van Grunsven

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anky van Grunsven

Anky van Grunsven is een Nederlandse dressuuramazoneis. Ze geboren op 2 januari 1968 in Erp, een plaatsje ten noordoosten van Eindhoven.

Biografie

Toen Anky zes jaar was kreeg ze haar eerste pony: Heleentje.

Na de eerste lessen van Anky’s vader, ging zij naar de ponyclub in Erp.

Toen Anky twaalf was heeft ze bij haar vader gezeurd om haar eerste eigen paard te krijgen. Ze kreeg haar eerste paard en hij heette Norber. Daarmee deed ze de F-proef. Norbert kreeg hoefkatrol, dat zijn ontstoken hoeven. Dat haar paard pijn moest lijden vond ze zo zielig dat ze hem heeft laten inslapen. Want van hoefkatrol kan je nooit meer afkomen. Daarna ging haar vader op zoek naar een nieuw paard. Toen ze Prisco had gezien was ze meteen verliefd op hem. Prisco was erg goed in bokken en het was niet het makkelijkste paard om te berijden.

Vanaf haar 12e ging Anky wedstrijden rijden. In het begin werd ze altijd laatste maar toen ze haar HAVO diploma had, ging het stukken beter. Toen ging ze professioneel rijden. In 1980 reed Anky haar allereerste dressuurwedstrijd in de L-klasse en 2 jaar later promoveerde ze naar de Z-klasse, de op één na zwaarste klasse.

Toen kwam haar tweede paard Bonfire, ze was 2,5 jaar oud toen ze hem kochten. Bonfire was niet de makkelijkste en hij was heel kijkerig. Dat betekent dat hij naar alle kanten rondkeek terwijl dat niet mag met dressuur.

Tot haar 15e heeft Anky veel van haar vader geleerd. Daarna ging ze 4x per maand trainen bij Jo Willems, dat was haar eerste trainer. Maar haar vader bleef ook trainen en coachen voor de wedstrijden. Met paardrijden en alles wat daarbij hoort is Anky nu hele dagen bezig.

Olympische Spelen

Anky van Grunsven heeft al vele Olympische Spelen gereden. In 2004 en 2008 heeft zij individueel olympisch goud gepakt met Salinero. Daarmee is Anky van Grunsven de meest succesvolle dressuurruiter. Anky van Grunsven won viermaal de finale van de wereldbeker.

Anky van Grunsven heeft in 1999 een eigen kledinglijn opgericht. In vele landen wordt bij ruitersportzaken het merk verkocht. Hierbij kun je denken aan een groot deel van Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië. Twee keer per jaar komt er een nieuwe collectie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anky_van_Grunsven&oldid=554405"