Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Pony

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pony.jpg

Pony's zijn iets anders dan paarden, ze zijn veel steviger gebouwd en ze hebben kortere benen in tegenstelling tot een paard die heel slank is gebouwd met lange benen. Ze hebben net zoals paarden drie loopgangen stap, draf en galop. Op pony's kan je ook rijden. je hebt veel verschillende rassen. Een echte racepony is de shetlander.

Soorten pony's

Pony's zijn er in heel veel soorten: Wels, Shetlander, Mini pony, IJslander, Haflinger, Fjord, Mérens en Camargue. De Wels komt uit Groot-Brittannië. Ze zijn niet zo groot. Ze zijn ongeveer 1.35 hoog. Ze zijn goed als beginners pony. Ze zijn bruin of wit. De Shetlander komt uit Schotland. Ze zijn ongeveer 1.20 hoog. Ze zijn meestal bruin, maar ze zijn er ook in het wit met bruin. Ze kunnen best pittig zijn. De Mini pony is niet groot. Ze zijn ongeveer 1.00 hoog. ze zijn er in het wit , bruin en zwart en ook wel met stippeltjes en strepen. De IJslander komt uit IJsland. De IJslander heeft een speciale gang tölt. De IJslander is meestal tussen de 1.25 en 1.45 hoog. De IJslander is in alle pony kleuren behalve met stippeltjes. Het is geen beginners pony. De Haflinger komt uit Oostenrijk. De Haflinger is tussen de 1.35 en de 1.50 hoog. Het is een rustige pony. Ze zijn goed als beginners pony. Hij heeft een goud voskleurig lijf. De Fjord is makkelijk te herkennen. Fjorden zijn altijd licht geel met streepjes over hun rug. De Fjord komt uit Noorwegen. De Fjord is ongeveer tussen de 1.30 tot 1.40 hoog. De Mérens komt uit Frankrijk. De Mérens is tussen de 1.35 en 1.50 hoog. De

Pony's zijn er in heel veel soorten en maten: Wels, Shetlander, Mini pony, IJslander, Haflinger, Fjord, Mérens, Camargue. Er zijn nog veel meer soorten. De Welsh komt uit Brittanië. Hij is ongeveer 1.35 hoog. Hij is goed als beginngers pony. Ze zijn bruin of wit. De Shetlander komt uit Schotland. Hij is ongeveer 1.20 hoog. Ze zijn meestal bruin, maar ze zijn er ook in het wit met bruin. Ze kunnen best pittig zijn. De Mini pony is ongeveer 1.00 hoog. Ze zijn bruin,wit of zwart en ook wel met stippels en strepen. De IJslander komt uit IJsland. Ijslanders hebben ook nog 2 extra speciale gangen de tölt en de telgang De IJslander is meestal tussen de 1.25 en 1.45 hoog. De IJslander is in alle pony kleuern behalve met stippeltjes. Het is geen beginners pony. De Haflinger komt uit Oostenrijk. Hij is ongeveer tussen de 1.35 en 1.50 hoog. De Haflinger is geschikt voor kinderen. Hij heeft lange witte manen en staart en een goudvoskleurig lijf. De Fjord is makkelijk te herkennen. Fjorden zijn altijd licht geel met streepjes over hun rug. De Fjord is ongeveer 1.30 tot 1.45 hoog. Hij komt oorspronkelijk uit Noorwegen. De Mérens komt uit Frankrijk. Hij is tussen de 1.35 en 1.45 hoog. De Camargue komt ook uit Frankrijk. Hij is tussen de 1.35 tot 1.50 hoog. Een pony kan geen paard worden. Een paard moet 1.54 hoog zijn anders is het geen paard.

soorten voer

Granen zoals voorbewerkte haver en gest verschaffen de nodige energie,mistje kleine beetjes tegelijk voert. alleen dan kan het spijsverteringsstelel van de pony er namelijk uit halen wat erin zit om te voorkomen dat je pony tehaastig ales opeet,

Een pony voer je met brokken, gerst, slobber of hooi. Hooi ligt meestal in de stal van de pony, en de brokken en het gerst geef je meestal na het rijden als krachtvoer, maar dat ligt eraan wat er bij jou op stal gedaan wordt. als je pony te veel stro binnen krijgt kan het koliek krijgen let goed op dat je pony hier niet te veel van eet.

Pony: in je haren!

Pony's, dat zijn dieren toch?! Nee, toch niet altijd! Je kunt namelijk ook een pony in je haren hebben. Dan heb je op je voorhoofd een pluk haar, grappig hè?!

[1]Pony

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pony&oldid=716545"