Alexandria Ocasio-Cortez

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez, vaak afgekort (of o.a. Twitter) tot AOC, (New York City, 13 oktober 1989) is een Amerikaanse politica en activiste. Ocasio-Cortez is sinds 2019 lid van het Huis van Afgevaardigden namens de Democratische Partij. Ocasio-Cortez is met slechts 30 jaar het jongste vrouwelijke congreslid ooit. AOC is op dit moment één van de belangrijkste Amerikaanse politici en heeft zowel in binnen- als buitenland aandacht.

Ocasio-Cortez groeide op in The Bronx, een wijk van New York, en haar ouders komen uit Puerto Rico. Ze studeerde aan universiteit van Boston en studeerde af in economie en internationale relaties in 2011. Ocasio-Cortez staat in de Verenigde Staten bekend vanwege haar sociaaldemocratische en progressieve ideeën. Zo wil ze bijvoorbeeld studeren gratis maken, klimaatverandering aanpakken door een "Green Deal" en de gezondheidszorg verbeteren. Ook wil ze strengere wapenwetten, betere bescherming van minderheden en baangarantie. Haar standpunten komen vrijwel overeen met die van senator Bernie Sanders. Sanders gaf toe dat hij AOC graag in zijn kabinet wil opnemen, wanneer hij tot president wordt gekozen. Ze vormt samen met afgevaardigden Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar The Squat. Dit is de naam voor deze vier vrouwelijke parlementsleden met een migratieachtergrond, die vrij progressieve ideeën hebben. Ze zijn vaak het doelwit van president Donald Trump en het conservatieve Fox News. Zelf steunde ze het voorstel om president Trump af te zetten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexandria_Ocasio-Cortez&oldid=685759"