Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Alexander Samsonov

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexander Samsonov

Aleksandr Vasiljevitsj Samsonov (Jekaterinoslav, 2 november 1859 - Tannenberg, 30 augustus 1918) was een Russische commandant die het 2de leger leidde tijdens onder meer de Slag bij Tannenberg, waar hij ook stierf. Hij deed ook nog dienst als cavalerieofficier na aan de militaire academie van Sint-Petersburg afgestudeerd te zijn.

Levensloop en Carrière

Samsonov nam dienst tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1877 tot 1878. Na ook dienst te doen als gouverneur van Turkestan werd hem het commando van het Russische 2de leger toevertrouwd. Hij kreeg het bevel om samen met de generaal van het 1ste leger, Pavel Rennenkampf een Russische inval van Oost-Pruissen te doen in de Eerste Wereldoorlog. Samsonovs eerste grote actie als generaal in de oorlog was meteen ook zijn laatste. De slechte communicatie tussen het Stavka-hoofdkwartier en, nog erger, het 1ste leger van Rennenkampf (met wie hij persoonlijke ruzie had) leidde tot het feit dat Samsonov door het Duitse 8ste leger met Paul von Hindenburg en Erich Ludendorff werd omsingeld bij Tannenberg van 26 tot 28 augustus 1914. Met zijn 2de leger dat vrijwel helemaal was vernietigd - slechts 10.000 van de 150.000 man overleefden - probeerde hij in een bebost landschap samen met enkele andere officieren in het donker de weg te vinden. Hij was echter niet in staat om zijn falen aan tsaar Nicolaas II te melden, en pleegde zelfmoord met een schot door zijn hoofd. Het blijft onduidelijk of zijn lichaam ooit werd gevonden.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexander_Samsonov&oldid=685677"