Help mee! Maak een account of meld je aan.

Wij wensen onze lezers een fijne Koningsdag!

Adam en Eva

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Adam)
Ga naar: navigatie, zoeken

Volgens de Bijbel, Tenach en Koran waren Adam en Eva de eerste mensen op aarde.

In het Bijbelboek Genesis staat het verhaal van Adam en Eva. In het eerste hoofdstuk wordt geschreven hoe God de mens maakte naar eigen beeld en gelijkenis. Hij schiep hen als man en vrouw, dus gelijkwaardig. Daarom geloven joden en christenen dat God zowel mannelijk als vrouwelijk is. Dan volgt er in het tweede hoofdstuk van Genesis meer informatie over de schepping van Adam en Eva. Adam werd volgens de Bijbel door God geschapen uit stof, volgens de Koran uit een bloedklomp. Eva werd daarna gemaakt uit een rib van Adam. Adam en Eva woonden daarna in het paradijs (de tuin van Eden). Eva werd door de slang (volgens latere christelijke ideeën was dit de duivel) verleid om een stuk fruit te plukken van de boom van kennis van goed en kwaad. Zij verleidde Adam om ook te eten. Toen ze daarvan aten zagen ze dat ze naakt waren en schaamden zich hiervoor. God stuurde hen voor straf uit het paradijs.

Door dit is er volgens het christendom nu zonde in de wereld.

Eva wordt in het jodendom Lilith genoemd.

Adam was volgens het scheppingsverhaal in de Hebreeuwse Bijbel de eerste mens, rechtstreeks geschapen door God. Hij komt ook voor in het Nieuwe Testament, Koran, de Ahadith en het boek van Adam bij de Ginza Raba. Eva was zijn vrouw, hoewel sommige joodse tradities ook melding maken van Lilith als zijn eerste vrouw.

Doorgaans wordt binnen de islam aangenomen dat Adam de eerste profeet was.

Betekenis

Adam en Eva is één van de bekendste verhalen uit de bijbel doordat het hoort bij het scheppingsverhaal. Het verhaal staat in het oude-testament, in het joods de TeNaCh genoemd. Omdat Adam en Eva hebben gegeten van de vrucht van goed en kwaad, kwam de dood in de wereld. We gaan allemaal dood, maar hier wordt ook een geestelijke dood bedoeld. We voelen niet veel van God en we voelen veel te weinig van elkaar. De slang, ofwel de duivel staat voor de slinkse gedachten die door ons hoofd schieten en ons afhouden van dingen die goed zijn. Daardoor zijn mensen in de ogen van de joden en de christenen soms wat egoïstisch.

videoclip

Nuvola apps kwrite.png
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogleBingYahooMeestersipke.nlKinderpleinen.nl
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids BeeldbankSchoolplaten.com
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adam_en_Eva&oldid=511078"