Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Aartsbisdom Salzburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie prinsaartsbisdom Salzburg voor de geschiedenis tussen 1278 en 1803.
Het aartsbisdom in Oostenrijk.

Het Aartsbisdom Salzburg (in het Latijn: Archidioecesis Salisburgensis) is een aartsbisdom in Oostenrijk. Heel de deelstaat Salzburg hoort er bij en ook een deel van Tirol. Salzburg is ook een kerkprovincie, dat betekent dat het meerdere bisdommen onder zich heeft.Die bisdommen zijn:

Sinds januari 2014 is de aartsbisschop Franz Lackner. De kathedraal is de Dom van Salzburg. Van de 735.135 inwoners van het aartsbisdom zijn 470.141 oftewel 64% katholiek.

Geschiedenis

Het aartsbisdom werd in 732 gesticht door Bonifatius. Het was toen nog een bisdom. Karel de Grote verhief het in 798 tot aartsbisdom. Vroeger was het aartsbisdom erg machtig. Het was het belangrijkste aartsbisdom van Oostenrijk en Beieren. In 1278 werd het aartsbisdom een prinsaartsbisdom. Voortaan heerste de aartsbisschop vanuit Festung Hohensalzburg over grote delen van Oostenrijk en er werden nu ook oorlogen gevoerd met andere heersers, zoals de Zoutoorlog (1611). In de 18e eeuw werden veel nieuwe bisdommen opgericht. Salzburg verloor daardoor erg veel macht. Nu is het aartsbisdom samen met het aartsbisdom Wenen het belangrijkste aartsbisdom van Oostenrijk.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aartsbisdom_Salzburg&oldid=685463"