Aanslagen in Kaboel op 26 augustus 2021

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslagen in Kaboel op 26 augustus 2021

August 2021 Kabul suicide bomber.png

Datum 26 augustus 2021
Tijd omstreeks 17:50 lokale tijd (UTC +:4:30)
Locatie Kaboel, Afghanistan
Omschrijving Twee zelfmoordaanslagen in de buurt van de internationale luchthaven, gevolgd door een schietpartij
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) 2+
Dadergroepen AQMI Flag.svg Islamitische Staat
Doelwit(ten) Afghaanse burgers, buitenlandse troepen en talibanleden
Doden 183+
Gewonden 150+
Wapens
Gebruikte wapens Bomvesten
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op 26 augustus 2021 vonden er twee zelfmoordaanslagen plaats in de buurt van Hamid Karzai International Airport, de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Bij de twee aanslagen zijn zeker 183 mensen omgekomen, onder wie dertien Amerikaanse militairen. Er raakten ook meer dan 150 mensen gewond. De aanslag werd opgeëist door IS-K, de Khorasaanse tak van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In Afghanistan is IS de rivaal van de taliban, die momenteel de controle over het land hebben.

Achtergrond

Nadat de controle over Afghanistan op 15 augustus 2021 in handen viel van de taliban, was de enige veilige weg om Afghanistan te verlaten via Hamid Karzai International Airport. Duizenden mensen probeerden na die overname het vliegveld te bereiken, wat tot enorme drukte leidde. Ook Ashraf Ghani, die sinds 2014 president was van Afghanistan, ontvluchtte het land.

De Verenigde Staten versnelden de evacuaties, omdat er een grote terroristische dreiging was, vooral nadat honderden leden van Islamitische Staat ontsnapten uit gevangenissen in andere plaatsen van Afghanistan. Door die dreiging besloten ook meerdere landen op 25 en 26 augustus te stoppen met evacueren, waaronder Nederland.

De laatste Amerikanen verlieten Afghanistan op 31 augustus en brachten ook al hun militairen en materiaal het land uit. De terreurdreiging nam toe naarmate 31 augustus dichterbij kwam. De Amerikaanse generaal Kennth McKenzie zei daarom voorbereid te zijn voor aanvallen met raketten en autobommen.

Verloop

Omstreeks 18:00 lokale tijd blies zeker één zelfmoordterrorist zich op. Dit gebeurde aan de Abbeypoort, waar mensen die het vliegveld wilden betreden, gecontroleerd werden. Na de explosie openden gewapende mannen het vuur op burgers en militairen in de omgeving, waarna alle poorten op de luchthaven gesloten. Bij de tweede zelfmoordaanslag blies één terrorist zich op bij een hotel net buiten het vliegveld. Het hotel werd in het verleden gebruikt als verzamelpunt voor Amerikaanse burgers bij een evacuatie. Bij de aanslagen kwamen dertien Amerikaanse militairen en 28 talibanstrijders om het leven.

Verantwoordelijkheid

IS-K heeft in een verklaring de aanslagen opgeëist en een foto en naam vrijgegeven van één van de zelfmoordterroristen.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslagen_in_Kaboel_op_26_augustus_2021&oldid=696674"