1 aprilgrap

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De 1 aprilgrap op de Facebookpagina van WikiKids van 2024

Op 1 april houden wij mensen voor de gek. Dit noemen wij de 1 aprilgrap. De 1 aprilgrap komt in veel Europese landen voor. De oudst bekende aprilgrappen zijn uit het begin van de zestiende eeuw. Dit waren vaak grappen waarbij iemand voor een nepboodschap op pad werd gestuurd. Waar het vandaan komt is onduidelijk. De grappendag lijkt op feesten als carnaval, maar het kan ook te maken hebben met de wisseling van seizoenen. Misschien dat boeren vroeger het einde van de winter met grappen en grollen vierden.

Geschiedenis

De oudste 1 aprilgrappen dateren uit de zestiende eeuw. Toen stuurde de baas zijn knecht op pad voor iets wat niet bestaat: bijvoorbeeld een kilo muggentongetjes. 1 april heette vroeger dan ook verzendekensdag, en is ontstaan omdat mensen dan hard op het land moeten werken en behoefte hebben aan plagen en lachen. De oudst bekende grap dateert van 1508 en komt uit Frankrijk. De oudste opgetekende Nederlandse grap is uit 1561. In de 19e eeuw was 1 april een kinderfeest met standaardgrappen als: Je bent wat vergeten! Wat dan? Je voetstappen! In 1962 werd heel Nederland voor de gek gehouden toen er een paasbeeld aanspoelde in Zandvoort. Iedereen keek naar de televisie: Hoe kon zo'n zwaar beeld helemaal over de oceanen naar Nederland spoelen? Het was een grap van kunstenaar Edo van Tetterode. Vanaf die tijd proberen alle kranten ook een leuke 1 april grap te verzinnen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=1_aprilgrap&oldid=850250"