Wikikids:Vandalismebestrijding: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 15: Regel 15:
   
 
== Gebruikers waarschuwen en aanspreken ==
 
== Gebruikers waarschuwen en aanspreken ==
Nadat een bewerking is teruggedraaid is het van belang dat de gebruiker wordt aangesproken op zijn gedrag. Dit kun je gemakkelijk doen door eerst de overlegpagina van de gebruiker op te zoeken. Op de overlegpagina zet je dan een <nowiki>{{zb}}</nowiki> neer. Je kunt dan ook uitleggen dat het niet is toegestaan om te vandaliseren. '''Let op:''' doe dat vriendelijk en duidelijk, zodat de gebruiker het begrijpt. Soms schrikken vandalen dan en gaan snel normaal bijdragen.
+
Nadat een bewerking is teruggedraaid is het van belang dat de gebruiker wordt aangesproken op zijn gedrag. Dit kun je gemakkelijk doen door eerst de overlegpagina van de gebruiker op te zoeken. Op de overlegpagina zet je dan een {{tl|zb}} neer. Je kunt dan ook uitleggen dat het niet is toegestaan om te vandaliseren. '''Let op:''' doe dat vriendelijk en duidelijk, zodat de gebruiker het begrijpt. Soms schrikken vandalen dan en gaan snel normaal bijdragen.
   
Wat als de gebruiker door blijft gaan? Dan vervangt een '''moderator''' de <nowiki>{{zb}}</nowiki> door een <nowiki>{{brp}}</nowiki>. Dat is een zwaarder middel. Er is afgesproken dat '''alleen moderatoren''' een <nowiki>{{brp}}</nowiki> mogen plaatsen. Als een vandaal dan nog doorgaat wordt er door een moderator een <nowiki>{{ws}}</nowiki> geplaatst of wordt de vandaal geblokkeerd.
+
Wat als de gebruiker door blijft gaan? Dan vervangt een '''moderator''' de {{tl|zb}} door een {{tl|brp}}. Dat is een zwaarder middel. Er is afgesproken dat '''alleen moderatoren''' een <nowiki>{{brp}}</nowiki> mogen plaatsen. Als een vandaal dan nog doorgaat wordt er door een moderator een {{tl|ws}} geplaatst of wordt de vandaal geblokkeerd.
   
 
Zie jij een vandaal die doorgaat, maar ben je geen moderator? Dan kun je een blokkadeverzoek indienen op [[Wikikids:Blokverzoek|deze pagina]]. Een moderator beslist dan of de gebruiker geblokkeerd wordt.
 
Zie jij een vandaal die doorgaat, maar ben je geen moderator? Dan kun je een blokkadeverzoek indienen op [[Wikikids:Blokverzoek|deze pagina]]. Een moderator beslist dan of de gebruiker geblokkeerd wordt.

Versie van 19 mei 2016 14:56

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Alarm.PNG

Vandalismebestrijding op WikiKids is het herstellen van wikivandalisme. Gebruikers die vandalisme bestrijden noemt men vandalismebestrijders. In principe kan iedere gebruiker vandalisme bestrijden en herstellen; hieronder tref je handige tips (en richtlijnen) aan om vandalisme te bestrijden.

Herkennen en herstellen van vandalisme

Vandalisme is het opzettelijk vernielen van de artikelen op Wikikids. Een gebruiker die zich schuldig maakt aan vandalisme noemt men een vandaal. Vandalisme bestaat in alle soorten en maten. Soms is het moeilijk te zien of iets echt vandalisme is of niet. Hieronder staan de meest voorkomende manieren van vandaliseren en hoe dat op te lossen is.

  • Op pagina's kliederen, pagina's worden bekladt met bijvoorbeeld hoi, lol, poep of pies. In de bewerkingsgeschiedenis dient dit direct teruggedraaid te worden (klik: ongedaan maken).
  • Onzinpagina's aanmaken. Dat zijn vaak pagina's waar alleen maar onzin op staat afgebeeld. Deze voegen niets toe aan WikiKids en dienen direct verwijderd te worden. Je kunt de moderatoren verzoeken deze pagina te verwijderen door bovenaan een {{nuweg|onzin}} te plaatsen. Let op: haal de pagina niet leeg.
  • Cyberpesten. Als een vandaal een onzinpagina aanmaakt waarbij hij iemand uitscheldt (die bij naam en toenaam wordt genoemd) heet dat cyberpesten. Een dergelijke bewerking wordt direct teruggedraaid. Bij de moderatoren kun je een verzoek doen de wijziging te verbergen.
  • Expres foutieve informatie plaatsen. Een moeilijk te herkennen vorm van vandalisme. Vandalen plaatsen dan vaak informatie die echt lijkt, maar toch niet klopt. Als je twijfelt: zoek op of het juist is. Als het onjuiste informatie is dient de bewerking direct teruggedraaid te worden.
  • Onzinnige titelwijziging. Dat houdt in dat een vandaal de titel van een pagina hernoemd naar een onzintitel. Voorbeeld: een vandaal hernoemd Aap naar Apen is stom. Een lastig te herstellen vorm van vandalisme. De pagina dient direct hernoemd te worden naar de oorspronkelijke titel.
  • Account aanmaken met ongewenste gebruikersnaam. Dat houdt in dat een gebruiker een account aanmaakt met een gebruikersnaam die niet door de beugel kan. Dus bijvoorbeeld: Gebruiker:Poep. Bij Blokverzoek kun je direct een verzoek doen om het account te blokkeren. Hier vind je alle regels omtrent een gebruikersnaam.
  • Privacyschending. Als een vandaal andermans persoonsgegevens openbaar maakt op Wikikids noemen we dat privacyschending. Het is belangrijk dat je een online moderator vraagt de wijziging van de gebruiker "onzichtbaar" te maken. Daarna plaats je een waarschuwing op de overlegpagina van een vandaal.
  • Persoonlijke aanval. Als een (pas ingelogde) vandaal een (mede)gebruiker uitscheldt is dat ook vandalisme. De bewerking dient teruggedraaid te worden en de vandaal moet een waarschuwing krijgen.

Gebruikers waarschuwen en aanspreken

Nadat een bewerking is teruggedraaid is het van belang dat de gebruiker wordt aangesproken op zijn gedrag. Dit kun je gemakkelijk doen door eerst de overlegpagina van de gebruiker op te zoeken. Op de overlegpagina zet je dan een {{zb}} neer. Je kunt dan ook uitleggen dat het niet is toegestaan om te vandaliseren. Let op: doe dat vriendelijk en duidelijk, zodat de gebruiker het begrijpt. Soms schrikken vandalen dan en gaan snel normaal bijdragen.

Wat als de gebruiker door blijft gaan? Dan vervangt een moderator de {{zb}} door een {{brp}}. Dat is een zwaarder middel. Er is afgesproken dat alleen moderatoren een {{brp}} mogen plaatsen. Als een vandaal dan nog doorgaat wordt er door een moderator een {{ws}} geplaatst of wordt de vandaal geblokkeerd.

Zie jij een vandaal die doorgaat, maar ben je geen moderator? Dan kun je een blokkadeverzoek indienen op deze pagina. Een moderator beslist dan of de gebruiker geblokkeerd wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Vandalismebestrijding&oldid=446057"