Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Van 3 juli t/m 3 augustus 2022 vindt op WikiKids het Wikiproject:Regionale Talen plaats. Schrijf je hier in!
Stem nu op: Japan

Uitleg

Uit Wikikids
Versie door Gerarddummer (overleg | bijdragen) op 19 okt 2012 om 11:07
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een uitleg is een manier om iets duidelijk te maken aan een ander. Je kunt op verschillende manieren iets uitleggen aan iemand. Je kunt iets uitleggen door een handeling voor te doen. Je legt bijvoorbeeld uit hoe je een ei bakt door het ei echt te gaan bakken in een pan. Je kunt ook iets uitleggen aan iemand door op te schrijven wat iemand moet doen. Zo'n uitleg heet ook wel handleiding of stappenplan. Je kunt een uitleg geven door het voor te doen als iemand er bij is. Je kunt je uitleg ook opnemen op video. Iemand anders kan de video dan later bekijken. Je kunt op de video bijvoorbeeld laten zien hoe je een ei bakt. Handig is het dan om erbij te vertellen wat je precies doet. Veel kookprogramma's werken op die manier. Er zijn ook leraren die hun uitleg op video zetten. Leerlingen bekijken de uitleg op de video thuis. In de klas is er dan tijd om meer te oefenen met opdrachten. Deze manier van lesgeven heet flip the class. Dat is een Engelse term. Als je die in het Nederlands vertaalt dan betekent het: draai de klas om. Wat je thuis doet (huiswerk) en wat je in de klas doet zijn omgedraaid. Als je een uitleg maakt van een computerprogramma door van je handelingen op het scherm een opname te maken, noem je dat een screencast. Screen is het Engelse woord voor scherm. Cast komt van het Engelse woord broadcasting. Dat betekent uitzenden.

Praatje-plaatje-daadje

De term praatje-plaatje-daadje gaat over de manier van uitleggen tijdens een gymles of training. De uitleg gaat in drie stappen. Eerste stap is praatje. Je zegt dan wat je gaat doen en hoe je dat doet (je zegt bijvoorbeeld dat je een bal in het doel gaat trappen en dat je standbeen dan precies naast de bal moet komen te staan). Daarna laat je zien wat je bedoelt door het voor te doen. Dat is de tweede stap: plaatje. Tot slot mag iedereen aan wie het is uitgelegd het zelf gaan doen. Dat is de derde stap: daadje.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Uitleg&oldid=237680"