The Wizard of Oz

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 8 okt 2023 om 12:08 (→‎top: replaced: Bijv. → Bijvoorbeeld)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wizard of Oz

Wizard of oz movie poster.jpg

Regie Victor Fleming
Scenario Noel Langley
Hoofrollen Judy Garland
Frank Morgan
Distributie MGM
Warner Brothers
Première 25 augustus 1939
Genre Familie, Fantasy, musical
Speelduur 101 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten

The Wizard of Oz is een klassieke Amerikaanse Musicalfilm uit 1939. De film is gebaseerd op het boek de Tovenaar van Oz uit 1900. De film was een groot succes en is dit nog steeds. In vele series en films is er nog steeds een vertolking van. Bijvoorbeeld door the Suite Life on Deck, de Muppets en de TV Kantine.

In het begin en einde van de film in Kansas is nog alles zwart-wit, pas in het Land van oz wordt alles gekleurd. Later zijn er nog meer films gemaakt die om deze film draaien. In 1921, 1925 en in 1982 werd deze film nog een keer verhaalt, maar de film uit 1939 is toch wel het succesvolst geweest.

Rolverdeling

personage acteur
Dorothy Gale Judy Garland
de tovenaar van oz en vier andere rollen Frank Morgan
Huck & de Vogelverschrikker Ray Bolger
Zeke & de leeuw Bert Lahr
Hickory & de blikken man Jack Haley
Tante Em & Glinda Billie Burke
Miss Gulch & de slechte heks van het westen Margaret Hamilton
Oom Henry Charley Grapewin
Nikko (De hoofdaap van de slechte heks) Pat Walshe

Het Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

De gehele film draait om Dorothy Gale. Ze is een 15-jarig meisje dat samen met haar tante Em, Oom Henrey, haar 3 broers en haar hondje Toto. Op een dag treft een tornado het huis waar zei allen wonen. Dorothy en Toto zijn niet op tijd en worden samen met hun huis meegenomen naar Het land van Oz.

Daarna land het huis onbedoeld op de Slechte heks van het Oosten. Glinda, de goede heks van het Noorden, geeft de rode schoentjes van de slechte heks van het oosten aan Dorothy. Opeens uit het niets verschijnt de Slechte heks van het Westen. Ze is boos want zij wil juist die rode schoentjes. De Slechte heks van het Westen zegt dat ze nooit meer terug kan naar Kansas. Dorothy wil terug naar huis en gaat dus naar de grote Tovenaar van Oz.

Dorothy maakt de reis naar de tovenaar. Onderweg maakt ze allemaal nieuwe vrienden:

 • een Vogelverschrikker zonder Hersenen.
 • een Leeuw zonder moed.
 • en een blikken man zonder hart.

Allemaal willen ze wat ze niet hebben.

Als ze uiteindelijk bij de tovenaar van oz aankomen. Zal hij hun wensen vervullen als ze eerst de Slechte heks van het westen vermoorden. Ze gaan naar de heks toe. Uiteindelijk gooit Dorothy een emmer water per ongeluk over de heks heen en de heks smelt weg.

Als ze weer aan komen bij de Tovenaar van Oz, blijkt dat de Tovenaar helemaal geen Tovenaar is, maar een doodgewone man. Hij is per ongeluk in oz gekomen door een op hol geslagen luchtballon. Hij geeft de Vogelverschrikker een diploma, de Leeuw een lintje voor zijn moed en de blikken man een eierwekker dat dient als hart. De Tovenaar heeft de afgelopen tijd zijn ballon gerepareerd en gaat er nu mee weg. Hij vraagt of Dorothy samen met Toto meegaat. Net voor de opstijging springt Toto uit de mand en Dorothy gaat er achteraan. De ballon vertrekt zonder hun. Maar dankzij de rode schoentjes komt ze toch thuis.

Achtergrond

Verschillen tussen het boek en de film

Veel details uit het boek zijn weggelaten in de film. Zo staat in het boek dat Dorothy veel gevaren onderweg naar de Tovenaar van oz tegenkomt. In de film zijn dit er maar een paar. In het boek zijn Glinda en de goede heks van het Noorden twee aparte personen. In de film is het maar een persoon. De kleur van Dorothy's schoenen moest veranderd worden van zilver naar rood. Dit was omdat de Technicolor anders niet werkte. In de film komt de Slechte heks van het Westen vaker voor dan in het boek. In het boek komt het maar een keer voor.

In de film lijkt het alsof Dorothy tijdens de tornado is gevallen en alles wat daarna is gebeurd heeft gedroomd. Dit verklaard wel waarom de personages uit oz zoveel op mensen lijken uit haar echte leven. In het boek blijkt dat oz wel een bestaande plaats is. In latere verhalen keert Dorothy nog een paar keer terug.

Productie

De productie van the Wizard of Oz kwam opgang na het succes van het disney film Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen in 1937. Samuel Goldwyn had oorspronkelijk de filmrechten in handen, maar verkocht ze later aan MGM. Ook waren er veel problemen met de rolverdeling. De makers van de film hadden in gedachten dat Deanna Durbin de rol van Dorothy ging spelen, echter had zei al een contract bij Universal Studio's. Ray Bolger speelde eerst de tinnen man, maar na lang aandringen mocht hij de rol van de Vogelverschrikker spelen. Gale Sondergaard was eerst de actrice die de rol van de slechte heks van het Westen speelde. Maar zij vertrok nadat zij te horen kreeg dat de een lelijke groen heks speelde, inplaats van een mooie knappe heks.

De opnames van The Wizard of Oz waren niet zonder gevaar. Margaret Hamilton, de actrice die Slechte heks van het Westen speelde liep brandwonden op toen ze moest verdwijnen omgeven door vuur. Buddy Edson speelde na Ray Bolger de Tinnen man. De opnames liepen bijna fataal af voor hem. Voor de make-up werd voor deze personage Aluminiumpoeder gebruikt, zo zag de personage er echt uit. Elke keer als hij er mijn geschminkt werd ademde hij het in. Dit zorgde er voor dat hij de film niet kon maken, omdat hij langdurig in het ziekenhuis lag met hevige last van longen.

De film werd gekleurd met een vorm genaamd Technicolor. De nieuwe methode bracht vele gevolgen met zich mee. Toen Buddy Edson in het ziekenhuis kwam te leggen werd de film niet opgenomen. Er werd gezocht naar een nieuwe acteur en een veiligere methode voor de make-up. Uiteindelijk werd de film te snel opgenomen en zag er niet mooi uit. Daarna werd de hele film weer over nieuw gemaakt.

Muziek

The Wizard of Oz werd vooral bekend om zijn muziek en liedjes. De liedjes van die in de film te horen zijn zijn gecomponeerd door Harold Arlen en Yip Harburg. Alle achtergrond muziek is gemaakt door Herbert Stothart. Bijzonder was dat de nummers al werden ingezongen voordat de film zelf begon. Toen hoorde Buddy Ebsen nog bij de film, toch is zijn zangstem nog wel te horen in de film. Jack Haley kon door zijn Boston's accent de "r" in het woord Wizzard niet goed uitspreken. Hieronder zie je de liedjes uit The Wizzard of Oz:

 • Ding Dong! The Witch Is Dead!
 • If I Only Had A Brain
 • If I Only Had A Heard
 • If I Only Had A Nerve
 • If I Were King Of The Forest
 • Lullaby League
 • Merry Old Land Of Oz
 • Munchkinland
 • Optimistic Voices
 • Over The Rainbow
 • The Jitterbug
 • We're Off To See The Wizard

Ontvangst en uitgave

Op 12 augustus 1939 ging de film in première in de staat Wiscounson. De film is gemaakt voor 2,8 miljoen dollar en leverde 3 miljoen dollar. In 1946 is de film uitgebracht in Europa, daar was toen de Tweede Wereldoorlog aan de gang. Daar bracht het nog eens 1,5 miljoen dollar op. Een aantal jaren daarna is het nog een keer uitgebracht en in 1999 werd er een festival georganiseerd in Australië ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de film. Op 3 november 1956 vertoonde de zender CBS als eerste de film op televisie.

Prijzen

De film The Wizard of Oz kreeg twee Oscars:

Ook kreeg Judy Garland een speciale award: Academy Award voor de Jeugd.

Andere films

Trivia

 • Margaret Hamilton speelde in de film de Slechte Heks van Westen en daarom beantwoorde ze haar fanmail altijd met WWW (Wicked Witch of the West).
 • Het blauwgeblokte rokje van Dorothy (Judy Garland) werd geveild aan het Victoria and Albert museum voor een half miljoen. Hier zijn ook de originele rode schoentjes te zien van haar
 • Toen Margaret Thatcher overleed in april 2013 werd het liedje Ding dong the witch is dead een enorme hit in het Verenigd Koninkrijk. Dit was omdat opstandelingen die tegen Margret waren dat vaak zongen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=The_Wizard_of_Oz&oldid=818631"