The Shawshank Redemption

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 15 apr 2019 om 19:32 (→‎Muziek)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
The Shawshank Redemption
Ohio State Reformatory - Interior, Cell Block Windows.jpg
Informatie
Tagline Fear can hold you prisoner. Hope can set you free.
Alternatieve titel
Regie Frank Darabont
Productie Niki Marvin
Scenario Stephen King
Voice-over Morgan Freeman
Hoofdrol(len) Tim Robbins, Morgan Freeman
Muziek Thomas Newman
Montage Richard Francis-Bruce
Cinematografie Roger Deakins
Distributie Columbia Pictures
Première Vlag van Nederland Nederland 2 maart 1995
Genre Drama, Misdaad
Lengte 142 minuten
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 25.000.000
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst $ 28.341.469
Nominatie(s) voor 15 (7 Oscars)
Prijzen 15
Voorloper
Vervolg

IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal Portaalicoon Film

The Shawshank Redemption is een Amerikaanse film uit 1994 geregisseerd door Frank Darabont. De film was gebaseerd op het verhaal 'Rita Hayworth And The Shawshank Redemption' van de bekende schrijver Stephen King. Veel mensen zien The Shawshank Redemption als één van de beste films aller tijden; in de "Top 250" van IMDb staat de film zelfs op de eerste plaats. De film kreeg 7 oscarnominaties maar wist geen enkele te verzilveren. De hoofdrollen worden door Tim Robbins en Morgan Freeman gespeeld.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
Tim Robbins.

The Shawshank Redemption gaat over het leven in de corrupte Shawshankgevangenis. Andy Dufresne, een veelbelovende bankier, wordt door een rechtbank veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. hij komt terecht in de Shawshankgevangenis, terwijl hij de misdaad niet heeft gepleegd. Hoewel hij eerst erg op zichzelf is, raakt hij bevriend met de 'vrienden'groep van Red, een andere gevangene. Andy krijgt van hem een geologenhamer, die hij wil gebruiken voor het slijpen van stenen. Red zorgt ervoor dat Andy het hamertje krijgt en het is het begin van een goede vriendschap.

Als Andy met de groep van Red het dak van de gevangenis een nieuwe teerlaag moet geven helpt hij Byron, een van de bewakers, aan een hoop geld door het omzeilen van belasting die bij een erfenis er normaal afgaan. Als dank mag Andy op het dak om 10 uur 's ochtends een koud biertje drinken met zijn vrienden. De gevangenis heeft door dat Andy slim is en hij krijgt steeds meer voorrechten. Hij doet de belastingaangifte voor bijna iedereen in de gevangenis en begint zelfs een bibliotheek. Als dank slaat Byron de sadistische homo Bogs in een rolstoel. Bogs verkrachtte Andy en sloeg hem regelmatig in elkaar, maar door Byron wordt Bogs overgeplaatst. Andy creëert voor de directeur een stille vennoot die veel geld in de gevangenis pompt. Er is echter een bijzonder iets met de stille vennoot - hij is verzonnen en bestaat niet echt, waardoor de spaarrekening van de directeur goed gespekt kan worden.

Tommy Williams, een jonge jongen met een lichte straf raakt ook in Shawshank terecht. Andy ontpopt zich als leraar voor Tommy, en hij vertelt dat hij weet wie de dader van de moord is. De dader zat namelijk bij Tommy in de cel in zijn vorige gevangenis. Als Andy dit tegen de directeur zegt, doet de directeur erg bot (Andy zorgt immers voor al zijn zaken) en kortaf en als Andy hier wat over zegt moet hij een maand in de isoleercel zitten. Ondertussen wordt aan Tommy gevraagd of hij de waarheid spreekt en wanneer Tommy zegt dat dit echt zo is wordt hij doodgeschoten door Byron. De directeur zegt vervolgens dat Tommy probeerde te ontsnappen, maar Andy gelooft niet dat Tommy dat zou doen. Hij zegt niks meer voor de directeur te willen doen, maar hierdoor krijgt hij nóg een maand isoleercel erbij. Als hij ontsnapt koopt hij een stuk touw en alles duidt erop dat hij zelfmoord gaat plegen.

Andy heeft echter hele andere plannen. Hij weet op een avond te ontsnappen en neemt alle spullen van de 'stille vennoot' in een plastic tas mee. Ook steelt hij de schoenen van de directeur In de ruim twintig jaar dat hij heeft gezeten heeft hij met het kleine hamertje van Red en enorme tunnel gegraven. Het hamertje verstopte hij in een Bijbel en het gat achter een poster. Hij komt via het gat bij een rioleringsbuis uit waar hij steeds wanneer het dondert tegenaan slaat (om het geluid te dempen). Als hij er doorheen komt moet hij een halve kilometer door de poep kruipen. Hierdoor kunnen de honden hem niet ruiken. Na een halve kilometer kruipen is hij eindelijk vrij. Andy int vervolgens al het geld van de stille vennoot en geeft bepaald belastend materiaal van de directeur aan de pers. Byron wordt gevangen genomen, maar de directeur, Samuel Norton, ziet geen andere weg dan zichzelf door zijn hoofd te schieten.

Nadat Andy is ontsnapt komt Red eindelijk vrij. Hij krijgt gratie en vertrekt naar Zihuatanejo in Mexico, waar Red en Andy hadden beloofd elkaar op te zoeken als ze vrij waren. Ze komen elkaar tegen op het strand waarna de film eindigt.

Rolverdeling

 • Tim Robbins: Andy Dufresne
 • Morgan Freeman: Ellis Boyd "Red" Redding
 • Bob Gunton: Warden Samuel Norton
 • William Sadler: Heywood
 • Clancy Brown: Captain Byron Hadley
 • Gil Bellows: Tommy Williams
 • Mark Rolston: Bogs Diamond
 • James Whitmore: Brooks Hatlen
 • Jeffrey DeMunn: District Attorney (1946)
 • Alfonso Freeman: Fresh Fish Con/Jong Red, Politiefoto
 • Bill Bolender: Elmo Blatch
 • Dion Anderson: Head Bull Haig
 • Brian Libby: Floyd

Muziek

De filmmuziek van The Shawshank Redemption werd door Thomas Newman gecomponeerd. Hij kreeg hier een Oscarnominatie voor, wat ook zijn eerste was.

De film bevat de volgende nummers:

 1. May (0:33)
 2. Shawshank Prison (Stoic Theme) (1:53)
 3. New Fish (1:50)
 4. Rock Hammer (1:51)
 5. An Inch of His Life (2:48)
 6. If I Didn't Care door The Ink Spots (3:03)
 7. Brooks was Here (5:06)
 8. His Judgement Cometh (2:00)
 9. Suds on the Roof (1:36)
 10. Workfield (1:10)
 11. Shawshank Redemption (4:26)
 12. Lovesick Blues door Hank Williams (2:42)
 13. Elmo Blatch (1:08)
 14. Sisters (1:18)
 15. Zihuatanejo (4:43)
 16. The Marriage of Figaro: Duettino - Sull'aria, door Edith Mathis, Gundula Janowitz, orkest van de Deutsche Oper Berlin, Karl Böhm (dir.) (3:32)
 17. Lovely Raquel (1:55)
 18. And That Right Soon (1:08)
 19. Compass and Guns (3:53)
 20. So was Red (2:44)
 21. End Title (4:05)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=The_Shawshank_Redemption&oldid=556286"