Snoep

Uit Wikikids
Versie door SmileyGirl! (overleg | bijdragen) op 8 apr 2014 om 16:13 (om meer te weten van snoep!)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Snoep is vaak zoet en een lekkernij.

Het is lekker en daarom ook populair bij kinderen. Er zijn van allerlei soorten snoep; drop, zure bommen, salmiak snoepjes, kauwgum, chocolade, suikersnoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, pepermunt, zoethout en oud oma snoep. Het is helemaal niet goed voor je tanden maar wel verleidelijk. Daarom mag af en toe een snoepje wel!

Weetjes

  1. Wist je dat in de 16e eeuw het woord snoep pas echt uitkwam?
  2. Wist je dat je drop in het Duits Lakritz heet?
  3. Wist je dat Look-oLook (een merk) meer dan 100 soorten snoep heeft?
  4. Wist je dat je drop ook in light heb
  5. Wist je dat er in drop wortelsap zit?


De allereerste snoepjes ontstonden in de 16e eeuw, eigenlijk eerst in 1510 in het Graafschap Vlaanderen. Het werd suikerwerk genoemd. Om dit te maken smolt men rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. Het was in het begin vooral populair bij de rijken. Zo lieten verscheidene Duitse keizers suikerwerken naar hun hof brengen vanuit de Zuidelijke Nederlanden en werden er zelfs kleine suikerbeeldjes gemaakt bij belangrijke gebeurtenissen. Tafelsuiker was heel duur waardoor alleen rijke mensen het konden kopen. In 1747 ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker goedkoper kon maken door het uit suikerbieten te halen. Sindsdien was suikerwerk ook voor het gewone volk betaalbaar.

Smaak-, geur- en kleurstoffen worden aan snoep toegevoegd om de gewenste smaak, geur en kleur te bereiken. Veel snoepgoed zoals drop en beertjes en dergelijke zijn gemaakt op basis van gelatine en zijn daarom niet geschikt voor vegetariërs, veganisten en sommige religieuze mensen Bijv. moslims en joden. Er zijn wel alternatieven op basis van bijenwas, maar veganisten prefereren meestal iets waar op geen enkele wijze dieren voor zijn gebruikt, dus ook geen was. Ook bestaat er snoep zonder suiker voor diabetici of mensen die lijnen maar toch willen snoepen. Om snoep te maken zijn er veel verschillende recepten. Het hangt af van in welke vorm, grootte en stevigheid men de lekkernij wil maken. Suikerwerk wordt gemaakt met witte suiker en water. Hoe minder water er gebruikt wordt hoe harder het resultaat. Door toevoeging van bijvoorbeeld room wordt het product juist weer zachter. Er bestaan mensen met een snoepverslaving. Dit houdt in dat men erg veel snoept en zich niet goed voelt als men niet kan snoepen.

Snoeplijm is een lijm welke gemaakt is van een waterige oplossing van (poeder)suiker.

Het is een lijm die vaak wordt gebruikt bij het knutselen met snoep voor bijvoorbeeld kinderfeestjes of surprises.

Snoeplijm is een plakkerige substantie die veel weg heeft van suikerglazuur en wordt meestal met behulp van een kwastje op het snoep gesmeerd. Als het opgedroogd is zit het snoep aan elkaar vast. De lijm wordt meestal gemaakt door wat water met veel poedersuiker (in een verhouding van ongeveer 1 : 6,5) goed te mengen. Het wordt ook wel eens gemaakt met siroop of met eiwit in plaats van water.

Halalsnoep

Een snoepmaker uit Nancy (een stad in Frankrijk) verkoopt al sinds het begin van 2009 halal-snoep aan zijn moslimklanten. De gelatine in de halal-snoepjes wordt niet gemaakt op basis van varken, een door de Koran verboden etenswaar voor moslims.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Snoep&oldid=328052"