Pedagogische academie voor het basisonderwijs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Pedagogische Academie voor Basisonderwijs of kortweg PABO is een opleiding voor meester en juffen voor de basisschool.

Als student volg je hier een vierjarige hbo-opleiding, waarna je je Bachelor of Education mag noemen. Voorheen was dit de kweekschool of normaalschool, maar nu is de leerinhoud heel anders.

Studenten moeten tegenwoordig een rekentoets doen waarvoor ze moeten slagen om door te kunnen. Ook moet de propedeuse in één jaar gehaald worden. De studenten lopen ook stage op de basisscholen, waarbij ze het vak van juf of meester kunnen oefenen.

Zogeheten zijinstromers kunnen naast hun werk ook een avondopleiding doen. Verder is het mogelijk om vervolgcursussen te doen en door te leren voor een specialisatie.

Men krijgt les in bijvoorbeeld:

  • Nederlandse Taal, Rekenen/Wiskunde, Schrijven
  • Wereldoriëntatie (Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuurkunde, Biologie)
  • Kunstzinnige vorming (Muziek, Drama, Beeldende Vorming)
  • Bewegingsonderwijs of Gymnastiek/Lichamelijke vorming
  • Levensbeschouwelijke vorming
  • Logopedie (niet op alle pabo's)

Bij al deze lessen horen ook pedagogiek (omgaan met kinderen) en didaktiek (hoe zet je een les in elkaar en welke lesmiddelen gebruik je).

Met het pabo-diploma mag een juf of meester basisonderwijs alleen gymnastiek geven aan de kleutergroepen. Om gymnastiek te mogen geven aan de midden- en bovenbouw moet een apart diploma gehaald worden. Veel scholen hebben daarom ook een vakleerkracht gymnastiek.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pedagogische_academie_voor_het_basisonderwijs&oldid=738132"