Odysseus

Uit Wikikids
Versie door Apoo (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2018 om 10:30 (Wijzigingen door E&L (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Iemand Niemand)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Odysseus (Latijn: Ulyxes) is in de Griekse mythologie de koning van het kleine Griekse eiland Ithaka. Hij vecht mee aan de kant van de Grieken in de Trojaanse Oorlog. De oorlog duurt tien jaar en dan verzint Odysseus de list om een groot houten paard te bouwen vlak buiten de stad, later het paard van Troje genoemd. Het Griekse leger verstopt zich verderop. De Trojanen dachten dat de Grieken terug naar huis zijn gegaan en het paard als een offer aan de godin Pallas Athena (godin van de wijsheid) hebben achtergelaten. Ze halen het binnen de stadsmuren en vieren feest dat de oorlog is afgelopen. Maar het enorme paard zit vol met soldaten die 's nachts naar buiten komen en het grote leger de stad binnenlaten. Zo veroveren de Grieken de stad Troje. Dankzij de list van Odysseus.

Beroemd is het verhaal van Odysseus die na de Trojaanse oorlog terug naar zijn eiland Ithaka reist. Deze reis duurt tien jaar en Odysseus beleeft vele avonturen. Dit verhaal, De Odyssee, is opgeschreven door de Griekse schrijver Homerus.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Odysseus&oldid=510520"