Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Nena

Uit Wikikids
Versie door Erik de vader (overleg | bijdragen) op 16 mei 2019 om 09:32 (Privé)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nena
Nena Dein Song 2008.jpg
Nena tijdens een optreden
Persoonlijke informatie
Volledige naam Gabriele Susanne Kerner
Bijnaam
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Geboortedatum Hagen, 24 mei 1960
Geboorteplaats
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep
Bekend van
Actief 1982-heden
Genre(s) Pop new wave
Label CBS, Warner
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Nena is een Duitse zangeres die wereldhits scoorde met: 99 Luftballons en Nur geträumt dit deed ze met de band Nena. In 1989 begon Nena aan een solo-carrière alleen hier was ze minder succesvol dan met de band. In 2002 maakte ze een grote comeback. Zij heeft ook meer dan 22 miljoen platen verkocht en daarmee is zij een van de meest succesvolle Duitse artiesten.

Begin van de carriere

In november 1977 leerde ze een gitarist in een discotheek in Den Haag kennen en die vroeg haar als zangeres (omdat zij goed kon dansen en er best wel mooi uitzag), Nena antwoordde ja en zo zou dit het begin worden van Nena's grote carrière. In 1978 ging de band ook voor het eerst op lokale tournee door Duitsland en ze werden toen gelijk ook al door een Duitse platenmaatschappij gespot. in 1979 verscheen de eerste single van de band. De single flopte en zo kwam de band onder druk te staan. In 1981 brachten ze nog een liedje uit: Tell me your name, dat in een Duits televisieprogramma werd uitgezonden dat Disco heette. Het zelfde jaar ging de band uit elkaar vanwege de druk die ieder bandlid gevoeld moet hebben.

Nena Band

Van 1982 tot 1987 was zij de zangeres van de band Nena veel mensen kenden alleen de zangeres Nena en dachten dat ze een solo-zangeres was, maar dat bleek niet zo te zijn. Het bekendste lied van de band Nena is 99 Luftballons uit 1983, dat in onder meer Nederland en Vlaanderen een nummer 1-hit werd. Er was ook een Engelse versie van uitgegeven die een nummer 1 hit werd in Engeland, maar toch was de originele versie succesvoller die het ook goed deed in Amerika. In Duitsland was Nur geträumt in 1982 hun eerste hit. De band maakte vier Duitstalige albums, één half Engelstalig-half Duitstalig album en één geheel Engelstalig album. De Engelse liedjes waren vertaald uit het originele Duitse liedje. Nena gebruikt de liedjes van de band nog steeds voor haar solo-carrière als ze moet optreden. In 1987 ging de band uit elkaar omdat Nena de meeste aandacht kreeg en de helft van de mensen alleen Nena de zangeres kenden en niet Nena de complete band.

Solo

In 1989 ging Nena solo hier is ze nooit echt mee door gebroken. Haar eerste album uit 1989: Wunder werd net als de single een kleine hit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In 1992 kwam het album Bungo Girl uit die flopte en de hitlijsten van Duitsland niet haalde. Hierna kreeg je nog 3 geflopte albums en ook de singles deden het niet goed meer. Waardoor ze populaireieteit verloor onder het grote publiek en langzaam maar zeker ging ze steeds iets verder zakken in de muziekwereld. In 1990 is Nena ook begonnen met het uitbrengen van albums met kinderliedjes, waarna t/m 2008 verscheidene kinderalbums verschenen. Er werden zelden singles van deze albums uitgekoppeld.

Comeback

In augustus 2002 bracht ze samen met een of andere DJ de single Oldschool baby uit dat een bescheiden hit werd. Toen wilde Nena meer en ging ze samen met een oud bandlid samen de liedjes herschrijven en vernieuwen dit werkte goed bij de trouwe fans uit de jaren 80 en zelfs bij het jonge publiek. Het album Nena feat deed het heel goed en werd 3x platina in Duitsland. In 2003 zong ze samen met Kim Wilde het liedje anyplace, anywhere, Anytime wat een nummer 1 hit werd in Nederland en België.

Heden

Tegenwoordig doet Nena eigenlijk vrij weinig met nieuwe liedjes of albums. Ze kwam nog wel een keer samen met Kim Wilde een liedje zingen bij een concert in Nederland. Sinds de eerste edities van The Voice of Germany (TVOG) is zij een van de vier coaches. Zij is erg geliefd onder de deelnemers en wordt over het algemeen als goede coach gezien in Duitsland.

Privé

Nena woont tegenwoordig in Hamburg Nena is ooit bevallen van een kind, die vlak voor zijn eerste verjaardag is overleden. Ze was in 1992 gescheiden, maar heeft nu weer een partner en daar is gelukkig mee.

In september 2009 gaf Nena aan aanhanger te zijn van de Indische goeroe Osho en vertelde ze, dat ze dynamische meditatie beoefent. Nena is vegetariër.

Rond 1990 was Nena een schoonmaakster die vooral werkte in huizen van oude mensen. Door dat kwam ze in aanraking met cocaïne en andere verschillende harddrugs, waardoor ze bekend werd in de wereld van de pillen

Weetjes

  • Anyplace, anywhere, anytime stond in 2003 in Nederland 5 weken op nummer 1 in de top 40 en bleef 19 weken in de lijst staan. 99 Luftballons stond in 1983 4 weken op nummer 1 in de top 40 en bleef er 10 weken in staan, waardoor men zou kunnen stellen dat Anyplace, anywhere, anytime in Nederland een grotere hit was dan 99 Luftballons.
  • Twee van haar grootste hits staan in de Top 2000.
  • Ze is al 33 jaar zangeres.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nena&oldid=560473"