Kim Wilde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kim Wilde
Kim Wilde 2014.jpg
Persoonlijke informatie
Volledige naam Kim Smith
Bijnaam the queen of New Wave
Land VK
Geboortedatum 8 november 1960
Geboorteplaats
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep
Bekend van
Actief 1980-heden
Genre(s) Rock
Pop New Wave
Label
Website
Portaal Portaalicoon Muziek

Kim Wilde is een Engelse zangeres die in haar carrière veel pieken en dalen heeft gekend in het begin scoorde ze hits met You Came en Camodia. In 1987 haalde ze nummer 1 in Amerika met haar versie van the Supremes' You Keep Me Hangin' On. Maar later werd ze vooral bekend met haar tuinier campagnes die het heel goed deden in Verenigd-Koningkrijk. . In 2006 keerde ze met redelijk succes terug als solo-artiest, dat was na haar eerste nummer 1-hit in Nederland in 2003 samen met de Duitse zangeres Nena, die een hit scoorde met 99 luftballons.

Jeugd

Kim Wilde was de dochter van Marthy Wilde (was in de jaren 50 een bekende Rockzanger uit Londen). Ze verhuisde naar een boerenprovincie naar ze het heel moeilijk had, want van het drukke Londen naar de boerenprovincie is natuurlijk een grote stap. Toen ze 20 was tekende ze een contract bij RAK records waar ze al gauw populair werd. Ze was toen gecontracteerd als achtergrondzangeres van haar broer maar later zal blijken dat zij het meeste talent heeft van de twee en dat zij de grote popster zou gaan worden.

Verder Succes met RAK records

Haar eerste uitgebrachte liedje met RAK records zal in 1981 worden uitgebracht en zal de nummer 2 positie gaan halen en in bijna Europees land met een Hitlijst zal het de TOP 5 positie behalen, alleen in Amerika kwam het liedje op nummer 25 en dat liedje heette "Kids in America". In 1981 kwam ook het debuut album van Wilde waar nog twee hits op zouden staan. Mensen vonden het heel gek dat Kim niet op tournee wilde gaan, maar bijna gedwongen moest van haar platenlabel en zo kwam ze in 1982 voor het eerst naar Denemarken toe, daarna naar Engeland en ook de Belgische fans hoefden niet lang te wachten. In 1983 won ze een belangenrijke award voor beste Engelse vrouwelijke zangeres. Helaas was haar volgende single niet succesvol en toen klikte het niet meer tussen haar producer van RAK en zijn ze samen tot de conclusie gekomen dat het zo niet meer kon

De redelijke succesvolle samenwerking met MCA

Kim Wilde treedt op op het Haagse Parkpop.
Kim Wilde tijdens een concert in Duitsland

Tot 1984 schreven haar broer en haar vader bijna alle liedjes voor haar, maar vanaf dat jaar begon ze zelf liedjes te gaan schrijven. Op haar vijfde album alweer (uit 1986) schreef ze bijna alles zelf waarbij ze een echte hele grote wereldhit scoorde "You Keep Me Hangin' On" die in veel landen op nummer 1 kwam waaronder Amerika en zo schreef ze geschiedenis door de vijfde Engelse zangeres te worden die een nummer 1 hit scoorde in Amerika alleen Petula Clark, Lulu, Sheena Easton, en Bonnie Tyler gingen haar voor. In 1988 bracht Kim Wilde haar best verkopende album uit: Close, dat in Nederland 43 weken in de albumhitlijst zal staan. Bij het van het album viel samen met Michael Jacksons Bad-tournee, waar zij in het voorprogramma (helpende artiest dus) zat en dat deed ze door heel Europa. In 1990 moest een nieuw album het succes van Close moest gaan verbeterde wat niet lukte. Ze stond in het zelfde jaar weer op het voorprogramma, deze keer van een andere grote artiest: David Bowie het publiek en de media vond dat het te veel van het zelfde was en dat Wilde zich zelf niet verbeterd had. In 1995 bracht Kim het album Now & forever uit. De single Breakin' away bereikte slechts de tipparade, meer succes kwam er niet. Na een aantal mislukte albums/singles gooide MCA de handdoek in de ring en werd haar contract ontbonden. In 1997 zou ze weer in de studio gestaan hebben voor een nieuw album, maar geen enkel platenlabel wilde het uitgeven.

Tuinieren

In 1998 wilde ze een gezonde en goede leer/leeft omgeving voor kinderen (mede dankzij de geboorte van haar eigen kind. Ze volgde daarom een studie aan een grote tuinschool in Engeland. Een Britse televisiezender zocht een bekend Engels persoon voor het tuinprogramma en zo werd ze aangetrokken.

Privé

Ze is getrouwd en heeft twee kinderen een jongen en een dochter.

Comeback 2002

In 2002 nam Kim Wilde samen met Nena het liedje Anyplace, Anywhere, Anytime op dat een Europese hit werd alleen werd het het niet in Engeland uitgebracht. Kim Wilde kwam haar tegen op een feestje in Berlijn en zo vroeg Kim Wilde of Nena nog iets te doen had Nena antwoordde nee en zo werd het liedje opgenomen in Londen. Ook gingen ze samen vaak naar televisieshows en zongen ze het liedje samen tijdens een concert van Nena in Frankfurt. Ook bracht ze solo een cover van het liedje "Born to be Wild" uit, die het niet goed deed met 84 positie in Duitsland en 71 positie in Zwitserland. Het Duitse label Edel bracht het liedje uit.

Comeback 2006

Net als bij zoveel artiesten hebben ze altijd wel de drang en de ambitie om nog een keer terug te komen,ook bij Kim Wilde.ze gaf aan dat dit ook echt de laatste keer was Op 8 september 2006 werd een nieuw album uitgebracht door EMI: Never say never. De eerste single verscheen kort daarvoor in Nederland: een nieuwe versie van het nummer You came. In 2007 ging ze voor het eerst sinds 1994 weer op tournee, ook kwam enkele malen naar Nederland (ook trad ze op als gastartiest bij verschillende festivals). Het album flopte, maar de tour werd goed ontvangen.

Heden

Op 15 december 2012 komt Kim Wilde terug van een kerstborrel en gaat halfdronken samen met haar broer Ricky optreden tijdens de metrorit naar huis. Dit opmerkelijke optreden is vastgelegd door een medepassagier en het filmpje wordt trending topic op Twitter en Facebook. Maar dat was het laatste grote nieuws van haar af en toe geeft ze weer een verzamelalbum uit maar dat was het.

Weetjes

Wist je dat...

  • voor de clip "You Came" enkele beelden zijn gebruikt van het liedje The Best.
  • ze in een interview "Kim Flopmachine" genoemd werd.
  • ze heel populair is in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kim_Wilde&oldid=635087"